Már az ausztrálok szent sziklája is bejárható virtuálisan

Már az ausztrálok szent sziklája is bejárható virtuálisan

Kétéves nagyobb projektjének ért végére a Google csapata, amely ezúttal az ausztráliai Északi-területet szemelte ki, a vörös, kopár tájak minden négyzetméterét feltérképezve. A Google munkatársai és néhány ausztrál turisztikai szakember hátizsákokkal szerelkezett fel és speciális, 15 lencsés kamerákkal fotózták be az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park legnépszerűbb turistalátványosságát - írja a Digital Trends.

Az Uluru homokkő sziklát 1873-ban fedezték fel, Ayers Rock néven pedig azért emlegetik, mert az akkori miniszterelnökről, Sir Henry Ayersről nevezték el. A jellegzetes formájú óriás sziklát a harmincezer évvel ezelőtt is itt élt Ananguk szakrális helyeként tartják számon, az Ausztrália közepén élő őslakosok egy része még ma is elzarándokol ide, területén sziklabarlang és egy ősi rajzvázlat is mesél a történelméről. Ezért aztán a Google is úgy rögzítette a felvételeket, hogy - a helyi törvényeket és a helyi törzsek kérését tiszteletben tartva - a szent területnek számító helyeket nem fotózta be.

Részben ez is az oka annak, hogy a 348 méter magas, 9, 4 kilométeres kerülettel megáldott monolit sziklatömböt csak kijelölt túraútvonalakon lehet meghódítani - ennek ellenére vannak turisták, akik erről letérve próbálkoznak a megmászásával.

Legutóbb például tavaly szeptemberben kellett három férfit kimenekíteni az Uluru fogságából, akik a tilosban járva beszorultak az óriási vörös monolit egy hasadékába, és csak tizenegy órán át tartó mentőexpedícióval sikerült lehozni őket. Eddig egyébként közel negyven ember halt meg azok közül, akik megpróbálták megmászni az Ulurut: egy részükkel a hőség okozta kimerülés, szívroham, vagy zuhanás végzett. Legutóbb 2015-ben szenvedtek balesetet a sziklát megmászni próbáló turisták.

Fotó: Google

Az Uluru minden négyzetméterének megörökítéséhez (amit egyébként ide kattintva járhat be) a Google panorámaképeket készítő Trekker kameráját használták, amelynek köszönhetően lassan már tényleg a világ bármely turistalátványosságát bejárhatjuk virtuálisan. Mert a listán többek között ott van már a Baradla-barlang, Angkor, Pompeji utcái, a dubaji reptéren állomásozó Emirates Airbus A380-as, a világörökség részét képező wieliczkai sóbánya, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa, a lenyűgöző Galápagos-szigetek, vagy a Tádzs Mahal és az agrai Vörös Erőd. De ha kíváncsiak Mongóliára, a világ legnagyobb modellvasútjának útvonalára vagy a legnépszerűbb hazai látványosságokra, a buszon hazafelé menet vagy az ebédszünetben azokat is kényelmesen bejárhatjuk bármikor.

Persze, van olyan hely is a világban, ahol nem vártak a Google-re, hogy a Street View szolgáltatáshoz feltérképezzék területüket. A Feröer-szigetek lakói például birkákra szerelt kamerák segítségével - Sheep View 360 néven - saját maguk készítettek helyi "utcaképeket".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek