Járja be Angkort a Google idegenvezetőjével!

Kilencvenezer új panorámakép segítségével kerülhetünk meghitt viszonyba Angkor romjaival, anélkül, hogy felkelnénk a számítógépünk elől.

 

 Pompeji utcái, a dubaji reptéren állomásozó Emirates Airbus A380-as, a világörökség részét képező wieliczkai sóbánya, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa, és a lenyűgöző Galápagos-szigetek a Tádzs Mahal és az agrai Vörös Erőd után újabb világhírű turistalátványossághoz érezhetjük közelebb magunkat a kis sárga emberke segítségével.

Ezúttal Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb látnivalóját, a kambodzsai Angkor romjait járhatjuk be. A Street View-val kedvünk szerint bolyonghatunk a khmer templomok ősi városában, de különböző túrákat is elérhetővé tettek azok számára, akik az interneten is igénylik az idegenvezető jelenlétét.

Buddhista szerzetesek
Galéria: Angkor Wat
Fotó: Thomas Chatelard / Europress / Getty

 "Napfelkelte Angkor Wat felett – ez Délkelet-Ázsia egyik leghíresebb és legcsodálatosabb látványa. A mai napon egy lépéssel mindenki közelebb kerülhet ehhez a képhez: több mint száz történelmi helyszínt tettünk meglátogathatóvá a Google Mapsen. Hogy minél többet megmutathassunk, minden elérhető eszközünket bevetettük a fotózásnál: Street View autókkal, hátizsákra szerelhető kamerákkal egyaránt dolgoztunk. Az eredmény: 90 ezer új panorámakép Angkor ősi romjairól, ahogyan azok ma láthatók" – olvasható a Google Maps blogjában.

 

Angkor: elfeledett romvárosból menő turistalátványosság

Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsa szívében a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802-1432 között. Az uralkodók hol megerősítették Angkor fővárosi státuszát, hol lerombolták, vagy a korábbiaktól elkülönülő, saját várost építettek hozzá. Így egészen különleges épületkomplexum jött létre.
A Khmer Birodalom fénykorában a fővárosnak hatszázezer–egymillió körüli lakója lehetett, több mint a világ bármely korabeli európai városának. A 15. században számos alkalommal, így 1431-ben is a sziámi thaiok megtámadták Angkort. A város hét hónapos ostrom után elesett, majd nem sokkal a támadók visszavonulása után elnéptelenedett, ha nem is teljesen. A khmerek új fővárost alapítottak, az őserdő pedig lassan benőtte, elrejtette az épületeket, és a város hírét csak legendák őrizték. Angkort francia kutatók „fedezték fel" újra a 19. század közepén. A város kilépett a múlt homályából és világhírre tett szert.
A 20. században 200 négyzetkilométeres területet tisztítottak meg az őserdőtől, s ezen több száz templom és szentély áll – közöttük a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkorvat. Csak a templomokat rakták kőből, az összes többi építményt – a királyi palotákat is – fából ácsolták, mára tehát ezek mind az enyészeté lettek, így Angkor ma egy hatalmas templomváros képében mutatkozik, noha természetesen nem csak vallási épületek voltak annak idején a városban.Ma Angkor Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb helye; 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.
forrás: Wikipédia

 Újabb cikkünk ebben a témában:


Nem várnak a Google-ra, birkákkal digitalizálják a Feröer-szigeteket - 2016.07.12.
Nem vártak tovább a Google-ra a Feröer-szigetek lakói, hogy a Street View szolgáltatáshoz feltérképezze az atlanti-óceáni szigetcsoportot, inkább birkák segítségével - Sheep View 360 néven - saját maguk készítenek helyi "utcaképeket".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek