Megújult Magyarország legszebb román kori emléke

Befejeződtek a jáki Szent György-templom külső és belső restaurálásának több évig tartó munkálatai. A következő projekt egy látogatóközpont megépítése lehet – mondta el az MTI-nek Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője.

Magyarország egyik legfontosabb temploma kívül-belül megújultForrás: A jáki templom felújítása Facebook oldal

A jáki Szent György-templom a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője.

A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta elkészültek a templom homlokzatának restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a jáki templom nyugati kapujának helyreállítása volt. Emellett megújult a templomkert a sétautak és korszerűsítették a világítást is – mondta Sarkadi Márton.

A felújítás során teljesen restaurálták a XIII. századi Szent Jakab-kápolnát is.
A Vas vármegyei nagyszabású projekt következő lépése a jáki templomhoz kapcsolódó látogatóközpont és kiállítótér megépítése. 

Sarkadi Márton felhívta rá a figyelmet, hogy Jákon nemcsak a román kori templom épülete jelent látnivalót, hanem azok a régészeti leletek és egyéb tárgyak is, amelyek bemutatják a templom történetét, régészeti- és művészettörténeti jelentőségét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek