Ismét régi fényében ragyog az Esztergomi Bazilika belső kupolája

Az Esztergomi Bazilika és Főszékesegyházi Kincstár Facebook oldala, rendszeresen beszámol az Esztergom legfőbb nevezetességének számító bazilika felújítási munkálatairól. Most befejeződött a bazilika kupolájának belső felújítása, lekerült az állványzat és a zöld védőháló is – írja a kemma.hu.

Korábbi fotó az Esztergomi Bazilikáról madártávlatbólForrás: MTI/Máthé Zoltán

A belső kupola rekonstrukciójának köszönhetően a főszékesegyházba látogatók újra gyönyörködhetnek a 100 méter magas épület belsejének legmagasabb, festett pontjában. A kupola díszítését anno Antonio Detoma készítette Lippert József tervei szerint 1885–86-ban. A stukkón a reneszánsz ornamentika elemei láthatók. A kupola alsó peremén latinul, reneszánsz betűkkel olvashatjuk: ASSUMPTA EST MARIA IN COELUM GAUDENT ANGELI, vagyis: Mária felvétetett a mennybe, örvendeznek az angyalok.

A kupolabelsőről készült széles látószögű felvételeken nemcsak a megszépült részek, hanem a technikai szempontból páratlan, azóta lekerült állványzat is megtekinthetőForrás: Esztergomi Bazilika és Főszékesegyházi Kincstár Facebook oldala

 

Az 1822–1869 között épült Esztergomi bazilika teljes nevén Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, egy klasszicista és óegyiptomi stílusban épült bazilika Esztergom városában. A bazilika felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor, még jóval a befejezése előtt. A ceremónián Ferenc József is részt vett. A felszentelésre írta Liszt Ferenc az Esztergomi misét, amelyet ő maga vezényelt bemutatásakor.
Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, Európa 3. legnagyobb bazilikája, de világviszonylatban is tekintélyes méretű. A templom az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyháza.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek