Videó: Esztergomban patakká zsugorodott a Kis-Duna

Pár napja érkezett a hír, miszerint a Kis-Duna patakká szűkült össze Esztergomnál, így a Kemma.hu munkatársai száraz lábbal, a köveken lépkedve tudtak átkelni az egyik partról a másikra. 

Augusztusi felvétel a Kis-Duna sétányrólForrás: Elekes Andor / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

Az elmúlt időszakban az ausztriai és németországi vízgyűjtő területeken is kevés csapadék hullott, ezért a szakemberek szerint várható volt a lassú, de folyamatos apadás a vármegyei szakaszon is. Esztergomban, a Nagy Duna sétány mellett haladva látni lehetett, hogy hosszú zátonyok jöttek létre, a parti sáv is igencsak kiszélesedett. 

Az viszont határozottan feltűnő volt, hogy "Esztergomban a Kis-Duna a Szent Erzsébet híd mellett egy jó tíz-tizenöt méteres szakaszon patak méretűvé zsugorodott, sőt egy kis hajó is megfeneklett ott." A folyómeder köveit valaki már a kezdetekkor egy vonalba rendezte, így az átkelés lehetősége adott volt, és sokan meg is próbálkoztak vele. Persze azért a vízálló lábbeli ajánlott.

A cikkben azt is jelezték, hogy a száraz mederszakasz bizony tele volt mindenféle oda nem illő tárggyal. Találni lehetett rengeteg üvegdarabot, fémhulladék, egy hiányos flexkorong is hevert az iszapban, de törött tányér és építési hulladék is lapult benne bőven.

"Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint október 13-án este 20 órakor Esztergomnál 22 centimétert, míg Komáromnál 37 centimétert mértek. Az előrejelzésből megtudhatjuk, hogy számottevő változásra egyelőre nem kell számítani" - írták a Kemma cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek