Meglepő Valentin-napi szokások szerte a világon

Nem mindenhol szól a szerelmesek napja csak a virágokról és a csokoládéról vagy legalább is nem pontosan úgy, ahogy azt mi gondoljuk. Nézzünk körül, más országokban hogyan ünneplik a szerelmesek napját!

Japán

A felkelő nap országában csak a nők adnak ajándékot és csokoládét a szerelmüknek vagy a kiszemeltjüknek. A férfiak március 14-ig nem küldhetik vissza az ajándékokat, melyet „fehér napnak" neveznek. Onnantól viszont...

Japánban a nők kényeztetik a szerelmüketForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kotaro Numata

Van egy másik szokás is: ha csokoládéról van szó, nem mindegy, ki, milyet kap. Ha valaki szerelemből ajándékoz, akkor "honmei choco"-t (igazi szerelmi csokit) ad. A barát vagy rokon pedig a „giri choco"-t (kötelező csokoládé) fogja élvezni. Remélhetőleg, azért senki sem muszájból ajándékozza meg a szeretteit.

Fülöp-szigetek

A filippínók több mint egy évtizede tömeges esküvőkkel ünneplik meg a Valentin-napot. A párok összegyűlnek, hogy fogadalmat tegyenek és egyszerre ünnepeljék meg a nagy napot.

2007. február 14-én 100 pár tömeges esküvőjére került sor a Fülöp-szigetek nyugati szigetének fővárosában, Palawanban tengerpartjánForrás: AFP/Romeo Gacad

A helyi önkormányzatok támogatják a tömeges esküvőket, így a szegénységben élők is egybe tudnak kelni.

Dél-Afrika

A Valentin-napot ezen a helyen valójában február 15-én ünneplik a római Lupercalia fesztivál tiszteletére. Ilyenkor a szerelemes nők felírják szerelmük nevét egy cédulára, és az ujjukra tűzik.

Olaszország

Az olaszoknál a hiedelem szerint az első férfi, akit egy egyedülálló nő meglát február 14-én, a férje lesz, vagy legalábbis hasonlít rá. Szokásos a partnereket megajándékozni a közkedvelt mogyoró- vagy cseresznye ízesítésű Perugina Baci csokoládékkal.

Egy pár vált csókot a római Colosseum előtt Valentin-naponForrás: AFP/Filippo Monteforte

Veronában, Rómeó és Júlia városában a Valentin-nap négynapos ünnepségből áll, amelyet a Piazza dei Signori ingyenes koncertjei és a várost megvilágító szívlámpások hoznak romantikus hangulatba. Az ihletett szerelmesek egy szerelmeslevél-író versenyen is megoszthatják érzéseiket, míg az ínyencek belekóstolhatnak a helyi éttermek által kínált vacsorakülönlegességekbe.

Ghána

Február 14-e ott a nemzeti csokoládénap. Kóstolókat, vacsorákat és egyéb rendezvényeket tartanak szerte az országban, hogy népszerűsítsék Ghána legfontosabb mezőgazdasági exportját, a kakaóbabot.

Németország

Ha valaki csokimalacot adna nektek Valentin napra, sértésnek tartanátok? Németországban örülnek neki. A disznó egyszerre jelképezi a szerencsét és a vágyat. Már hagyománnyá vált, hogy a szerelmesek disznó témájú ajándékokat adnak egymásnak, illetve nagy, szív alakú gyömbéres sütiket, amelyekre üzenetekre írnak.

A fotó illusztrációForrás: Shutterstock/Tagoyagi710/

Észtország

Sobrapaevnek hívják ezt a napot, ami azt jelenti: „Barátság Napja". A kedvesek napja helyett ez a nap mindenféle barátság megünneplésére szolgál.

Tajvan

Ebben az országban a nők, akiknek párjuk van, szinte elvárják, hogy virágot kapjanak. Tajvanon azonban a csokor virágainak színe és száma gyakran üzenetet is hordoz.

Taipejben egy csokor nem lehet elég nagyForrás: AFP/Patrick Lin

A vörös rózsa azt jelenti, hogy „te vagy az egyetlenem". Ha valaki 99 rózsát ad, az azt jelenti, „örökké szeretni foglak". A 108 rózsa jelentése pedig: „Hozzám jössz feleségül?"

Dánia

Az ország a szerelem és a romantika napját ünnepli február 14-én. Dániában a Valentin-napi ajándékozás nem korlátozódik rózsákra és édességre: a barátok és a szerelmesek kézzel készített kártyákat cserélnek préselt fehér virágokkal, amelyeket hóvirágnak neveznek.

Bulgária

Február 14-én a bolgárok a San Trifon Zartant, „a borászok napját" ünneplik. Fiatal és idős párok egy pohár csodálatos helyi bor mellett ünneplik szerelmüket.

Valentin-nap kettesben, borozgatva... egyszerű de nagyszerű programForrás: Shutterstock/Ground Picture/

Dél-Korea

A szerelmespárok Dél-Koreában majdnem minden hónap 14-én ünneplik a szerelem napját. Igen, jól olvastátok! „A rózsák napját" májusban, „a csókok napját" júniusban, „az ölelések napját" decemberben. Mindegyik igen jól hangzik. 

Ti melyik szokást vennétek át a legszívesebben?

(Borítófotó: Idrees MOHAMMED / AFP - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek