Kiállítások, irodalmi estek helyszíneként működik tovább a várpalotai Zsinagóga

Közösségi térként, a kultúra szentélyeként működhet tovább az egykori várpalotai zsinagóga, amelynek felújított épületét hétfőn adták át. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt részeként megújult épületben hazai és külföldi kiállítások, koncertek, irodalmi estek is rendszeresen helyet kapnak majd.

A felújított, képtárként tovább működő egykori várpalotai zsinagóga az átadóünnepség napján, 2023. december 18-ánForrás: MTI/Bodnár Boglárka

A várpalotai zsidó közösség 1826-ban határozott a templom építése mellett. Nyolc éven át gyűjtöttek az építkezésre, a munkát csak 1834-ben kezdték el, a templomot 1840-ben szentelték fel. 1927-ben földrengés következtében a zsinagóga súlyosan megsérült, majd a második világháborúban egy bombatámadás súlyos károkat okozott benne és a környező épületekben. A háború után a zsidó hitközség megszűnt, az épület 1950-ben még romokban állt, később a vájáriskola ebédlője kapott benne helyet. Az 1980-as évektől Várpalota egyik jelentős festőművésze előtt tisztelegve Nagy Gyula Galériaként üzemelt.

Az épületben hazai és külföldi kiállítások, koncertek, irodalmi estek is rendszeresen helyet kapnak majdForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az épületben jövő tavaszig Pogány Gábor Benő, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai láthatók. A jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is rendeznek itt kiállítást, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek