Májustól új közösségi rendezvénytérrel bővül Veszprém

Mintegy 4500 fő befogadására képes közpark nyílik májusban fesztiváltérrel és nagyszínpaddal együtt Veszprém központjában – olvasható a VEOL oldalán. 

A májusban nyitó Gyárkert látványterveForrás: Facebook/Veszprém 2030 Kft.

Az egykori Balaton Bútorgyár több mint kéthektáros helyszíne az EKF (Európa Kulturális Fővárosa) projekt keretein belül újul meg, ahol közpark, fesztiváltér, nagyszínpad és kiszolgáló konténerek épülnek vizesblokkal, baba-mama szobával, illetve vendéglátóegységekkel.

A meglévő növényállomány felülvizsgálatán és gondozásán túl gyepfelületek és haszonnövényekkel telepített részeket is kialakítanak, ahol bizony szabad majd fűre lépni. Lesznek ugyanis piknikasztalok, székek, kültéri pihenőpadok és játszóelemek is.

A cél egy olyan városi park létrehozása, amely helyet és teret tud nyújtani a minőségi kikapcsolódásra, és egyben találkozási pontként, egyfajta új városi fórumként tud majd szolgálni.

- írták a cikkben a szekemberek.

A munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek el, és jelenleg is javában zajlanak, a parkot tavasz végén, májusban szeretnék megnyitni a nagyközönség előtt. A tér májustól októberig egy intenzív, az EKF rendezvényeit befogadó területté változik, október végétől nyitott városi közparkként használhatják a látogatók. A terület kiszolgálására parkolókat is építenek, ez az egykori murvás parkoló kibővítését jelenti aszfaltos burkolattal, közvilágítással, csapadékvíz-elvezetéssel.

Közösségek kertje installációForrás: Facebook/Veszprém 2030 Kft.

Két, korábban ismertetett fejlesztési terv azonban nem valósul meg: a kemping és a kártyavár. Előbbi jogszabályi akadályok miatt, a 15 méteres kilátó (kártyavár) a park közepére pedig finanszírozási okokból nem készül el.

Helyette „közösségek kertje" lesz, ahol minden, az EKF-hez csatlakozó település kap egy ládát, benne egy ültetett fával, amiből megépül egy henger alakú, 10,5 méteres torony. Ez szimbolizálja majd az összefogást, ami a Veszprém–Balaton-bakony régióban létrejött az EKF kapcsán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek