Ezek lettek a legszebb, sarki fényről készült fotók az évben

Szinte nincs olyan helyszín a világon, amely ne változna varázslatossá a sarki fény zöld, lila, vörös színei alatt. A következő fotópályázat nyertesei által lencsevégre kapott tájak azonban még ezek közül is kiemelkednek

A sarki fény fenséges égi játékát az északi féltekén északi fénynek vagy aurora borealisnak, délen pedig aurora australisnak nevezik. Az északi és a déli sarknál a légkörbe behatoló töltött részecskék, elsősorban protonok és elektronok okozzák. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható, bár volt már rá példa. Például idén november elején is vörösre festette az eget, sokan lefotózták, ahogy a Balaton vizén visszatükröződik az éteri fény.

Jordan McInally: Lost Who I Want To BeForrás: Jordan McInally/capturetheatlas.com

A Capture the Atlas nevű utazási fotós blog már 6. alkalommal díjazta a 25 legjobb sarki fényről készült fotót az évben a Northern Lights Photographer of the Year versenyen. A győztesek között láthatunk felvételt az északi sarkvidék távoli erdeiről, Ausztrália és Új-Zéland tájairól, lélegzetelállító tavak, hegyek és strandok tündökölnek a szinte valószínűtlen égbolt alatt.

Giulio Cobianchi: InfinityForrás: Giulio Cobianchi/capturetheatlas.com

Norvégiából, Új-Zélandról, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkezett pályaművek is szerepelnek a nyertesek között. Ezek közül válogattuk ki a következő hármat, de ha mind a 25 képre kíváncsi vagy, kattints ide.

Lost Who I Want To Be, azaz Elfelejtettem, ki akarok lenni című képét Jordan McInallyality az új-zélandi Moke tavánál készítette. Egy meredek emelkedőn kapaszkodott fel a fotózás helyszínére, ahol körülbelül 5 órát töltött, és több mint 300 képkockát lőtt el a folyamatosan változó látványról.

MaryBeth Kiczenski: Fleeting Moments on IceForrás: MaryBeth Kiczenski/capturetheatlas.com

A norvégiai Lofoten szigetcsoport egyikén készült Giulio Cobianchi Infinity, azaz Végtelen című fotója, amelyen egyszerre látszanak az aurora borealis fényei és a Tejútrendszer csillagai.

A Fleeting moments on ice, azaz Múló pillanatok a jégen című fotó MaryBeth Kiczenski munkája, aki egy jégbarlangból fotózta le az eget. Ez a barlang egyébként csak télen és kora tavasszal létezik, nyáron elolvad.

Forrás: capturetheatlas.com, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek