Interaktív kiállítással, megújulva várja a látogatókat a felújított Benczúr-kúria

Benczúr Gyula (1844–1920) a magyar akadémikus történeti festészet egyik legjelentősebb mestere, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Magyar Nemzeti Galériában látható Vajk megkeresztelése vagy a Budavár visszavétele a törököktől 1686-ban.

A felújított Benczúr-kúria Szécsény Benczúrfalva településrészén az átadás napjánForrás: MTI/Komka Péter

Élete utolsó szakaszában, 1910 és 1920 között a Nógrád vármegyei Szécsény közelében élt, egy gyönyörű fekvésű kúriában. A Pejachevics gróftól megvásárolt kastélyt építészmérnök fivérével, Benczúr Bélával alakíttatta át a saját igényeinek megfelelően: a kiskastélyból otthonos nyaralókastély lett, a közeli magtárból pedig műterem. Az utóbbi években rossz állapotban tengődő kúria most megújulva várja a látogatókat.

Forrás: MTI/Komka Péter

A fejlesztés központi eleme az A képíró – Közelítések Benczúr Gyulához című interaktív kiállítás, ahol összesen 18 darab eredeti Benczúr-festményt, relikviákat, saját textilgyűjteményből származó eredeti drapériákat, továbbá reprodukciókat, fotókat és kisfilmeket is láthatunk.

Forrás: MTI/Komka Péter

A rekonstrukció során új kiszolgáló terek is létrejöttek: elkészült a fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, megújultak a vizesblokkok. Újjászületett a kúriaépület közvetlen környezete, megújult a kerti úthálózat és látogatói parkolót is kialakítottak, írja a turizmus.com.

Forrás: MTI/Komka Péter
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek