Befejeződött a pécsi világörökségi helyszínünk felújítása

Befejeződött pécsi világörökségi helyszínünk, a Cella Septichora rekonstrukciója, amely immár megújult, a jelen kor követelményeinek megfelelő környezetben várja a látogatókat. A nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően az ókeresztény sírkamrákat magában foglaló látogatóközpont számos interaktív eszközzel is bővült, írja a pecsma.hu.

A pécsi Ókeresztény MauzóleumForrás: MTI/Vasvári Tamás

Csaknem egymilliárd forintból újultak meg Pécs világörökségi helyszínei, a Cella Septichora, az Apáca u. 8. sz. alatti örökségvédelmi helyszín és az Ókeresztény Mauzóleum. A támogatásra az önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen pályázott, hogy még vonzóbb és modernebb turisztikai attrakcióvá válhasson a látogatóközpont.

A látogatóközpontForrás: MTI/Vasvári Tamás

A Cella Septichora 2007-ben nyitotta meg kapuit az eredeti helyén, ahol egy átlátszó üvegtető tette lehetővé, hogy látogatható legyen. Az évek során azonban az épület állapota leromlott. A vizesedő falak és az elöregedő gépészet több világörökségi helyszínen is veszélyeztette az épített örökség hatékony megőrzését. A beruházás során ezeket a problémákat kellett felszámolni, mondta el Péterffy Attila polgármester a projekt november 29-i zárórendezvényén.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Megújultak a légtechnikai berendezések, így továbbra is biztosítható maradt a festett sírkamrákban az egyenletes hőmérséklet és páratartalom. Megoldották a felszín és az üvegtető vízszigetelését az emlékek megóvára érdekében. A projekt eredményeképp az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá váltak, valamint restaurált állapotban látható a Korsós sírkamra, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületek.

A pécsi Cella Septichora Látogatóközpont kiállításaForrás: MTI/Vasvári Tamás

A rekonstrukciós és restaurátori munkák mellett látogatóbarát, interaktív tartalmakkal is bővült a kiállítás. Animációk és 3D-s filmek repítenek vissza a múltba, a VR-szemüvegek segítségével pedig szinte úgy érezhetjük, mintha valóban bebarangolnánk a római kori temetőt, részt vennénk a Cella Septichora építésében, vagy egy ókori temetkezési jelenetben. Sopianae rejtett öröksége névvel egy mobiltelefonos applikációt is fejlesztettek, amelyben a 6 nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető. A projekt keretein belül készült még többek között egy új, kétnyelvű imázskönyv, térkép, örökségpedagógiai kiadvány, szórólapok és ajándéktárgyak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek