Megnyílt Egyiptom 20 éve épülő és gigantikus méretű régészeti múzeumának egy része

Már 20 éve épül az a több mint egymilliárd dollárba kerülő múzeum, amely a világ legnagyobb egyetlen civilizációnak szentelt kiállítást foglalja majd magába. A gízai Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitását már többször beígérték, de eddig csak egy kis részét lehetett megtekinteni egy tárlatvezetésen.

Fáraószobrok a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum Nagy LécsőházábanForrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

November 30-án egy 6500 m2-es kiállítással bővült a látogatható rész: megnyitott a Nagy Lépcsőház, ahol az ókori Egyiptom királyainak legnagyobb szobrait, több mint 70 darabot nézhetünk meg. A kiállítás négy részre tagolódik: a fáraók faragott alakjai, istenszobrok, a meghalt királyok múmiái és a királyi koporsók kapnak ezekben helyet, írja az MTI.

A gízai Nagy Egyiptomi MúzeumForrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A lépcsőház kiemelkedő alkotásai közé tartozik I. Széthi fáraó, a női fáraó Hatsepszut, valamint Caracalla római császár vörösgránit kolosszusai. Emellett számos ókori egyiptomi oszlop, fülke és obeliszk is kiállításra került.

A múzeum épületéből gízai piramisok is látszanakForrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A Nagy Lépcsőház a március elején indult tárlatvezetés része lesz. Ezen megtekinthető a Függő Obeliszk, az Üvegcsarnok és az Átrium, amelyben II. Ramszesz fáraó kolosszális szobrát és más királyszobrokat, valamint egy győzelmi oszlopot is láthatunk.

A túrák, amelyek csak online foglalhatók, magukban foglalják a kerteket, az éttermeket, kávézókat és üzleteket is, valamint egy immerzív (audiovizuális) kiállítást Tutankhamon sírjáról.

II. Ramszesz fáraó gigantikus gránitszobraForrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A múzeum többi része, beleértve a fő galériákat, Tutanhamon két galériáját és a Khufu Hajómúzeumot a múzeum hivatalos megnyitásáig zárva marad, írja az Ahram Online nevű egyiptomi hírportál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek