Magyar tervező álmodja újra a kolumbiai kolostorból lett luxushotelt

A tatai Platán belső tereit is tervező Varró Zoltán belsőépítész, designer kapta meg a kivételes lehetőséget, hogy újratervezze Kolumbia első luxushotele, a Sofitel Legend Santa Clara történelmi múltú épületének belső világát Cartagena városban.

Az 1621-ben alapított Szent Klára Kolostor a város ikonikus és egyben legrégebbi épülete, amely építészetében tükrözi a korabeli koloniális vonásokat. Az évszázadok során megmaradtak kriptái, kútjai, gyóntatófülkéi, festményei, az ajtók és a rejtett ablakok, valamint az eredeti kerámiatárgyak. Az épületegyüttest, melyhez egy 19. századi kórházépület is tartozik, a 90-es években alakították át luxushotellé, jelenleg a világ második legnagyobb szállodaláncához tartozik és a legjobb szálláshelyek között tartják számon.

A szállodában több tematikus étterem és bár is várja a vendégeket. A kerengőről nyíló Jardin étterem teraszát franciás bisztró hangulat jellemziForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

Trópusi oázis a kolostori kerengőben

Az immár három kontinensen, Európán kívül Dél-Amerikában és Ázsiában is tervező Varró Zoltán Budapest mellett több helyen, így például Olaszországban a Comó-i tónál és az Egyesült Királyságban is több sikeres műemléki-épületfelújítást és funkcióváltást vitt már végig. A dél-amerikai kontinens egyik legszebb koloniális stílusú városának óvárosában működő Santa Clara hotel kapcsán először csak a szobák felújítására kérték fel, a tervek láttán azonban a teljes épületegyüttes közösségi tereinek megújításával is megbízták.

A trópusi hangulatú térben posztamensekkel, virágkompozíciókkal kijelölt útvonalak választják el a különböző funkciókatForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

A tervek szerint a vendégeket egy többszáz éves elegáns recepciós tér várja majd, amelyből elkülönül egy VIP fogadótér is. Innen léphetünk tovább a szálloda magjába, a kolostorokra jellemző, kerengővel körbevett belső udvarra, amely minden irányban árkádsorral határolt, a tér atmoszféráját azonban leginkább az oázis hatású kert határozza meg. Ennek középpontjában a kolostoroknál szintén megszokott kút áll. Ehhez egy történelmi ihletésű, kovácsoltvasból készült, nyugatias kialakítású, boltíves pergola kerül, amely még jobban kihangsúlyozza a centralitást. A kút felett vasból és üvegből készült csillaglámpások lebegnek majd, amelyek Közép-Amerikában igen népszerű motívumot jelenítenek meg. A tervező számára ugyanis kiemelten fontos volt, hogy a felhasznált dizájnelemek és motívumkincsek reflektáljanak a helyi kultúrára.

Lobby terasz. Az udvar felé fordított kanapékról kellemes kilátás nyílik a csodálatos belső kertre, közepén a kúttalForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

Fine dinging élmény az apácák étkezdéjében

A fine dining étteremhez olyan belső teret terveztek, amelyik megfelelően tükrözi magas színvonalú gasztronómiai élményt nyújtó konyha színvonalát, ugyanakkor fontos volt az itt fellelhető történelmi hangulat megőrzése is: a vendégek megismerhetik a tér múltját és korabeli működését, azt, hogy valaha ez volt az apácák étkezője.

Odavezetik a vendégeket a régi, hatalmas kőtömbből kifaragott kézmosóhoz, ahol egyfajta rituális megtisztuláson eshetnek át, illatos vizet, parfümöt permeteznek a kezükre, felidézve az apácák szokásait. 

A spiritualitást egy nagy tükörfallal fogják felerősíteni, mely megidézi a kolostori étkezések hosszú asztalát és az asztalon lángoló gyertyákat. Beavatják a vendégeket az arany és zöldes színekben pompázó, antikolt fal történetébe is, amely mai, különleges hatású megjelenését annak köszönheti, hogy a festékanyag feltételezhetően reakcióba lépett a korabeli falazóanyag réztartalmával. A fal mintázatából tervezett Varró Zoltán az étterem padlóján, szőnyegén és az étkészleteken visszaköszönő dizájnelemeket.

A Jardin étterem belső terének rendkívüli belmagassága elegáns atmoszférát kölcsönözForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

A szálloda második, újabb kiépítésű, teljesen zárt udvara már korábban is medencetérként működött, amelynek útvonalait kellett újratervezni. A trópusi hangulatú térben posztamensekkel, virágkompozíciókkal kijelölt útvonalak választják el a különböző funkciókat. A medencetér végében helyezkedik el a többszintes, kétoldalú, tipikusan barokk elrendezésű főlépcső, ami szicíliai mozaikburkolatot kapott. A mozaik témája a Karib térséghez kötődő motívumokra, főként az őserdő világára épít. Innen vízesés zúdul alá, amely pálmákkal, dús növényzettel van körbevéve, igazi oázishangulatot árasztva, különleges élményt nyújtva.

A fine dining étterem tervezésekor fontos volt az itt fellelhető történelmi hangulat megőrzéseForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

A rum megdicsőülése

A városban készülő világhírű Dictador rum számára a világon egydülálló signature bárként szolgál majd a tetőterasz, amelynek könnyeden mozgatható pavilonszerkezete hol zártságot, hol nyitottságot nyújt. Az itt koktélozó vendégek élvezhetik a tengerparti csillagos ég varázsát. A bárpult kuriózumát a mögötte elhelyezett, nyitott trezor adja, amelyben a különböző rumosüvegek kapnak pontos megvilágítást. A trezor azért is szimbolikus jelentőségű, mert a cartagenai rum márka egyes variánsai a világ legértékesebb palackjai közé tartoznak, melyet városonként olykor csak egy-egy üveggel értékesítenek.

Oasis Bár. Lépcsősor vezet a függőkertben kialakított Oasis Bárhoz, amelyről feltárulkozik a fantasztikus tengeri panoráma, a telepített pálmaliget pedig a napfény elől is kellemes árnyékot nyújtForrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

Szeparált luxus

A kolostorépület már évszázadokkal ezelőtt szálláshelyként is funkcionált. Gyakori volt, hogy a városban megözvegyült jómódú asszonyok beköltöztek az épületbe, ezzel kerülve ki a rossznyelveket. Lakrészeik sokkal kényelmesebb körülményeket biztosítottak, mint az apácák szobái. Ez a régi történet inspirálta Varró Zoltánt abban, hogy a kolostor belső udvarára, a kerengőre néző néhány lakosztályt terasszal egészítse ki, így szeparált luxus lakrészeket létrehozva. A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. 

Szobatípus. A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. Az egyik szobatípust a trópusi táj inspirálta.Forrás: Varró Zoltán (VarroDesign)

 Az egyik szobatípust a meghatóan szép koloniális város inspirálta, a második típust a trópusi táj, a harmadikat, melyeket a magas belmagasságú manzárd részben alakítottak ki, a Cartagenára jellemz.

(Forrás: Zerocom, Varro Design)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek