Pécsre költöztek a 19. századi Párizs kávéházai és táncos mulatói

A francia Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) litográfiáiból nyílt mintegy száz művet felvonultató időszakos tárlat április 25-én kedden, Pécsen. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott kollekciót a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában tekinthetik meg a látogatók július 30-ig. A magyar festőgéniusz remekművei eközben a fővárosban vendégeskednek.

A Toulouse-Lautrec világa - Litográfiák a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a pécsi Csontváry MúzeumbanForrás: MTI/Ruprech Judit

Henri de Toulouse-Lautrec ugyanabban az évben, 1880-ban indult el a művésszé válás útján, mint Csontváry Kosztka Tivadar, azonban életkörülményeik merőben mások voltak - mesélte Baán László, a kollekciót kölcsönző országos közgyűjtemény főigazgatója.

A gazdag családból származó francia művész testi fogyatékosságát sajátos iróniával kezelte, kortalan, elmélyült figyelmet érdemlő művein pedig a legnagyobb tisztelettel és gyengéd tekintettel volt az alakjai iránt.

A Moulin Rouge plakátjának tervezője

Henri de Toulouse-Lautrec-Monfa 1864-ben született az egyik legtekintélyesebb és legrégibb francia arisztokrata család sarjaként a dél-franciaországi Albiban. A művész rajztehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott, így tanulmányait a korszak neves festőjének Fernand Cormonnnak párizsi műtermében folytatta, ahol diáktársai voltak Émile Bernard, Loius Anquetin és Vincent van Gogh is. 1884-ben a Montmartre-ra költözött, amelynek pezsgő világa egyszerre jelentette otthonát és műveinek legfőbb inspirációját.

Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Ruprech Judit

A művész nem vágyott díjakra, elismerésekre, azt azonban fontosnak tartotta, hogy művei minél több emberhez eljussanak, így örömmel vette, ha műveit megjelenítették az újságok és később pont ezért, lelkesen bele vetette magát az éppen születőben lévő műfaj, az utcai reklámplakátok világába.

Az igazi ismertséget éppen első ilyen - a Moulin Rouge mulató számára tervezett - plakátja hozta meg számára 1891-ben. Innentől kezdve szenvedélyesen készített litográfiákat, azaz kőnyomatokat, mintegy 360 darabot. Noha a litográfia technikája korábban sem volt ismeretlen, az 1890-es években virágkorát élte. Lautrec számára a festői és a litográfusi tevékenység egyenrangú volt.

A Toulouse-Lautrec világa - Litográfiák a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébőlForrás: MTI/Ruprech Judit

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye több mint százezer alkotást őriz, köztük számos művész szinte teljes grafikai életművébe enged betekintést, így Lautrec-ébe is. Lautrec.től csaknem 240 művet őriz a budapesti intézmény - ehhez foghatóan gazdag állománnyal csak a párizsi Nemzeti Könyvtár és néhány németországi gyűjtemény rendelkezik. 

Mi látható a kiállításon

A kiállításon tematikák szerint csoportosítva láthatók a művek. Elsőként a Párizsi éjszakák jellegzetes alakjai és "sztárjai" köszönnek vissza. Megjelennek a 19. század végi szórakoztatóipar legfontosabb helyei, a zenés kávéházak, a táncos mulatók, kabarék és a kor legnépszerűbb hírességei.

A könyvekből filmekből ismert képeket jó végre saját szemünkkel is látniForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Ruprech Judit

A tárlaton külön részt alkotnak a színházzal összefüggő művek: plakátok és szereposztások, valamint a színpadi- és nézőtéri jelenetek. Önálló egységet alkotnak a nyilvánosházakat bemutató alkotások is. A bordélyházak világának intim pillanatait szokatlan együttérzéssel ábrázoló, 1896-os Elles litográfiai sorozat a művész legjelentősebb alkotásai közé tartozik. Külön csoportba kerültek a napközbeni szórakozást bemutató művek: barátok, kirándulások, közös vacsorák és a lóverseny témáját bemutató lapok. A kiállítással kapcsolatban további részletek a jpm.hu oldalon olvashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek