Hatalmas mennyiségű ókori pénzérmére bukkant egy búvár Szardínia partjainál

Több mint 30 ezer, az i.sz. negyedik századból származó nagy méretű bronzérmére bukkant egy búvár Szardínia partjainál. Az olasz kulturális minisztérium szerint a rendkívüli leletanyag alapján valószínűsíthető, hogy a közelben egy hajóroncs fekszik, írja a CNN.

Ókori érmék (illusztráció)Forrás: Shutterstock/Bukhta Yurii

A búvár Arzachena város közelében észlelte a fémmaradványokat. Ezekről később kiderült, hogy római bronz- és réz érmék, amelyeket később bizánci fizetőeszközként is használtak.

Súlyuk alapján az érmék teljes számát 30-50 ezer közé becsülik, és rendkívül jó állapotban vannak. Mindössze négy sérült, de ezeken is olvasható a felirat. A nyilatkozat szerint az érmék i.sz. 324 és 340 közötti időszakból származnak, és a Római Birodalom pénzverdéiben állították elő őket.

A leletanyag rávilágít annak a régészeti örökségnek a gazdagságára, amelyet a tengerfenék ma is őriz, mondta Luigi La Rocca, a régió régészeti, képzőművészeti főigazgatója.

A kulturális minisztérium szerint az a hely, ahol az érméket megtalálták – egy homokos tisztás a strand és egy tengeri füves terület között – egy hajóroncsot is őrizhet. A pénzérmék mellett afrikai és keleti eredetű amforák darabjai is előkerültek: magas, keskenynyakú római vagy görög kancsók, két fogantyúval.

„Az Arzachena vizeiben talált kincs az elmúlt évek egyik legfontosabb numizmatikai felfedezése" – mondta La Rocca, hozzátéve, hogy a régió „rendkívüli örökséggel" rendelkezik, de „nagyon törékeny is, állandóan fenyegetik a természeti jelenségek és az emberi tevékenység."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek