2800 éves rejtélyes csatornarendszert találtak a régészek Jeruzsálemben

Az első Szentély idejében épített, mintegy 2800 éves rejtélyes csatornarendszer maradványait találták meg izraeli régészek Jeruzsálemben - jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) augusztus 30-án.

Forrás: ©Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority (IAA)

A Jóás júdai király (i.e. 843 - i.e. 797) és Amásia júdai király (i. e. 822 - i. e. 768) uralkodásának idején épült, kőből kifaragott ősi csatornák pontos célja tisztázatlan, de valamilyen termelő-ipari munkát szolgálhattak, valószínűleg valamilyen termék áztatására használták azokat.

A csatornákat központi helyen találták Dávid városában; ez arra utalhat, hogy az uralkodói palota vagy a Szentély gazdaságához kapcsolódtak. Eddig két, egymástól körülbelül tíz méterre lévő szerkezetet tártak fel az IAA és a Tel-Aviv-i egyetem régészei. A csatornák egy nagy rendszert alkothattak. Ilyen építményeket Izraelben korábban sehol sem találtak - írták az MTI összefoglalójában.

Jobb megértése érdekében még a rendőrség törvényszéki szakértőit is bevonták a kutatásba annak ellenőrzésére, hogy vannak-e a csatornákban szerves maradványok, de mindeddig hiába, mert nem találtak magyarázatot a létrehozásukra.

Mivel a csatornák nem vezetnek vízelvezető medencébe, és az áramlási irányuk is változó, az is lehet, hogy termékek áztatására használták azokat.

A lenvászon előállításához ugyanis hosszú ideig kell áztatni a lent, hogy megpuhuljon. De egy másik lehetőség, hogy a csatornákban datolyát melegítettek a napon, hogy datolyamézet készítsenek belőle. Az erre szolgáló medencék hasonló alakúak távoli helyeken, például Ománban, Bahreinben és Iránban.

Az ásatási leleteket a nyilvánosság számára is bemutatják. A csatornák környéke látogatható lesz a jövő heti, ősi Jeruzsálem tanulmányozásának szentelt 24. tudományos régészeti konferencián.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek