Elképesztő felfedezés: Római kori szarkofágra bukkantak Nagyvázsony mellett

Újabb kivételes római kori leletet találtak a szakemberek Nagyvázsony határában a 77-es főút mellett, a régészeti ásatást a hétvégén egy nyílt napon lehetett megtekinteni – adta hírül a VEOL.

A feldúlt római kori szarkofág NagyvázsonybanForrás: Facebook/Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum

Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze elmondta, hogy egy épület maradványainak feltárása közben kivételes római kori leletekre bukkantak. Először 2009-ben, szántás után vették észre, hogy a területen római kori építési törmelék van a felszínen, és 2018-ban jutottak el oda, hogy talajradaros felmérést csináltak. Akkor került elő két épületnek az alaprajza.

Az ásatások során kiderült, egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak. A sírkamrarészben magában, majdnem két méter mélyen maradtak meg a falak. Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtak. A sírokat teljesen kifosztották, eddig embercsontokat is csak szórványosan találtak.

A régész elmondta azt is, hogy két hete kezdték el a munkát, és valószínűleg a következő napokban be fogják fejezni az ásatás lényegi részét. A tervek szerint a valószínűleg 4. századi szarkofág darabjait elszállítják Nagyvázsonyba. Olyan helyen szeretnék majd kiállítani ezeket, ahol a turisták is láthatják, magát a feltárt épületet pedig visszatemetik, letakarják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek