Ez most nem Egyiptom! Skóciában bukkantak 5000 éves sírkamrára

Ha sírkamrák feltárásáról hall az ember, általában Egyiptomhoz köti a felfedezést. Fáraókat, különböző istenségeket, mumifikált macskákat képzel maga elé. Most azonban Skóciában bukkantak rá egy 5000 éves sírkamrára. Íme az érdekes feltárás részletei.

A régészek egy hihetetlenül ritka, 5000 éves sír romjait tárták fel a skóciai Orkney-szigeteken – adta hírül a BBC. 

A neolitikus lelőhely nagy részét viktoriánus régiségbúvárok pusztították el 127 évvel ezelőtt. A National Museums Scotland (NMS) és a Cardiff University szakértői most újra felfedezték a sírt, amely egy 7 méter hosszú folyosóból, egy központi kőkamrából, illetve hat kisebb sírból áll.

A régészek 14 férfi, nő és gyermek csontvázát találták a helyszínen, az emberi maradványok mellett más leletekre is bukkantak, köztük kerámiára, kőszerszámokra és csontból készült dísztűkre.

Dr. Anderson-Whymark, az ásatások vezetője elmondta: „Ez egy rendkívül izgalmas felfedezés. Az Orkney-szigetek régészeti szempontból gazdagok, de soha nem számítottunk arra, hogy ekkora sírt találunk egy ilyen kis méretű ásatáson."

A régészek szerint elképesztően ritkának számít, hogy ennyi jó állapotú emberi maradvány megmaradt egy helyen, különösen azért, mert az évek során a sír köveiből sokat elhordtak, és építőanyagként használták fel. Ezeknek a leleteknek a további vizsgálatával új betekintést kapunk a korabeli emberek mindennapi életébe.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Rphstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek