Ezért árasztották el birkák ezrei Madrid központját a hétvégén

Szokatlan látványban lehetett részük a hétvégén a Madrid központjában járó városlakóknak és turistáknak. Birkák ezrei lepték el az Alcala utcát.

Madrid október 23-ánForrás: AFP/Oscar Del Pozo

A furcsa esemény a 30. alkalommal megrendezett Fiesta de la Trashumancia (Vándortartás Fesztivál) része, amelynek célja, hogy megőrizze a vidéki hagyományokat és népszerűsítse a városi lakosok körében. A performansz arra hivatott emlékeztetni a madridiakat, hogy milyen fontos szerepet játszik a mezőgazdaság az élelmiszerellátás, az anyagellátás, a biológia sokféleség megőrzése és az egészséges környezet fenntartása terén.

A vándortartás gyakorlata az állattenyésztésnek az a formája, amelyben a juhokat télen a déli Andalúzia régióba terelik, tavasszal pedig északra, Kasztília-León tartományba.

Madrid október 23-ánForrás: AFP/Oscar Del Pozo

Bár a fesztivált a helyi hatóságok 1994-ben alapították, eredete sokkal régebbre nyúlik vissza. Az idei év egy kerek évfordulót is jelöl: 750 éve történt, hogy a királyi tanács elfogadta alapító okiratát, amely különleges védelmet és kiváltságokat biztosított a középkori állattartók Concejo Real de la Mesta nevű egyesületének.

A régebbi időkben minden ősszel nagy birkanyájak haladtak át a cañadáknak nevezett, speciálisan kijelölt útvonalakon, amelyek egy része keresztezte Madrido és más városokat. Persze akkoriban Madrid sokkal kisebb volt, és még nem is volt a királyság fővárosa. Az ország a vidéki területeken örökségként tartja számon ezeket az útvonalakat, és a madridi Plaza de la Independencián is kőjelzők emlékeztetnek rájuk, írja a themayor.eu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek