Ámulatba ejtő országok fizetnek azért, hogy náluk telepedj le

Ha home office-ban dolgozol, minden lehetőség adott a számodra, hogy onnan dolgozz, ahonnan csak szeretnél. Vannak olyan országok, amelyek pedig még fizetnek is azért, hogy náluk telepedj le, és ezek nem is annyira rossz helyek. Spanyolország, Olaszország vagy Írország? Te hova költöznél a legszívesebben?

A Kiwi.com kutatása szerint, amelyet a Turizmus.com tett közzé, a magyarok mintegy 8%-a dolgozik kizárólag távmunkában, 3%-uk pedig rendszeresen végzi a munkáját különböző országokból.

Írország is azon országok közé tartozik, amelyik támogatja a betelepüléstForrás: Shutterstock.com

Több olyan ország is van a világon, amely azzal próbálja fellendíteni a helyi gazdaságot és küzdeni az elöregedés ellen, hogy fizet külföldieknek azért, hogy bizonyos városaikban éljenek. Ha arról álmodozol, hogy valamelyik mediterrán ország csodás tengerpartjáról végzed a munkád, duplán is jól jársz, hiszen megkapod az állandó fizetésed, és még pénzbeni támogatás is kapsz, hogy a letelepedésed minél simább legyen. Lássuk, hol találhatóak ezek a helyek:

Spanyolország

Spanyolország demográfiai problémákkal küzd, a népesség öregszik, a születési ráta csökken, a problémát pedig tetézi, hogy a lakosság jelentős része a nagyobb városokban telepszik le. Az ország adottságainak köszönhetően a turizmus mindig is jól ment, innen jött az ötlet, hogy külföldieket kellene csábítani az elnéptelenedő településekre.

Spanyolország, PongaForrás: Shutterstock

Ilyen hely például Ponga, egy elbűvölő természetközeli, hegyekkel borított városka Spanyolország északi részén, Asztúria tartományban. A gyermekes családokat akár 3000 euróval, az egyedülállókat vagy gyermek nélküli párokat akár 2000 euróval is támogatják abban az esetben, ha minimum 5 évre letelepednek.

Olaszország

A napsütötte Olaszország is hasonló okokból támogatja a külföldi letelepedőket, mint a spanyolok. A dél-olaszországi Lecce tartományban lévő Presicce-Acquarica, a két városból (Presicce és Acquarica del Capo) összeolvadt mediterrán település jelenleg 30 000 euróig (11,6 millió forint) terjedő támogatást kínál az új lakosoknak – feltéve, ha hivatalosan is regisztrálják magukat, és azt helyi ingatlan felújítására vagy vásárlására használják fel maximum az összköltség feléig.

Presicce-Acquarica, OlaszországForrás: Shutterstock

Görögország

Ki ne álmodozna arról, hogy Görögország valamelyik mesebeli szigetén éljen, akár csak egy időre is. Az egyik szigeten a helyi hatóságok hajlandóak havonta 590 dollárt fizetni az első 3 évben – vagyis összesen körülbelül 21 000 dollárról (7.6 millió forint) beszélünk!

Görögország, AntiküthéraForrás: Shutterstock

A csendes, vadregényes mediterrán sziget neve Antiküthéra, amelyet különösen sújt a népességfogyás, éppen ezért javítanának a sziget demográfiai helyzetén. A támogatást csak családok igényelhetik.

Dánia

Haladjunk kissé északra, hidegebb tájakra. Dánia is azon európai országok közé tartozik, amely vonzó támogatási programot kínálnak. A Startup Denmark program keretében a dán kormány akár 50 000 dolláros (18 millió forint) anyagi segítséget, fél éves vízumot és támogatást nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik az országot szeretnék székhelyüknek választani.

Dánia, KoppenhágaForrás: Shutterstock

Írország

Írország sziklás, szinte végtelennek tűnő tájai fantasztikus úticél lehet azok számára, akik lelkesednek a vidéki élet csodáiért. Az országban ráadásul tárt karokkal fogadják az induló vállalkozásokat, amelyet a helyi hatóságok is támogatnak. Az ezzel járó teendő abból áll, hogy be kell jelentkezni az Enterprise Ireland programba, majd a felvételt követően a hatóságok 1200 dolláros (4,4 millió forint) támogatást nyújtanak a vállalkozás indításához, amelynek feltétele, hogy a támogatást igénylő letelepedjen az országban, és ott működtesse a vállalkozását.

Írország, CorkForrás: Shutterstock.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek