Szinte ingyen járhatjuk be Bécs múzeumait a Múzeumok Hosszú Éjszakáján

A rutinos múzeumlátogatók jól tudják, mennyit lehet spórolni a belépőjegyeken a múzeumok éjszakáján. Most azonban nem a hazai múzeumokat járhatjuk be szinte ingyen. Bécsben október 7-én rendezik meg Múzeumok Hosszú Éjszakáját, ahol mindössze 15 euróért annyi kiállítást mézhetünk meg és annyi programon vehetünk részt, amennyin csak bírunk. Az ajánlat igazán kecsegtető, tekintve, hogy csak a Szépművészeti Múzeumba egyébként 21 euró lenne a belépő, az Albertinába pedig 24,9.

Forrás: HANS LEITNER/City of Vienna

Az Osztrák Közszolgálati Média, az ORF jóvoltából megrendezett programra több mint száz ismert és kevésbé ismert kiállítóház készül. Hosszú szünet után erre a napra megnyitja kapuit például a bécsi köztisztaságiak múzeuma, de lehet hajóról graffitiket nézegetni és fogkeféből robotot építeni is, írja Bécs városa sajtóközleményében.

A kiindulópont a Maria-Theresien-Platz, este 18 óra és hajnali 1 óra között innen indulnak 15 percenként a shuttle-buszok. Ezeken a program résztvevői ingyen utazhatnak, de a rendezvény kiadványán bejelölték azokat a múzeumokat is, amelyek gyalogosan is kényelmesen megközelíthetőek.

Az alkalomra minden kiállítóház különleges programokkal készül és a gyerekekre is gondolnak. Az Augarteni Porcelánmúzeumban például nemcsak megszólaltatják ezt a különleges anyagot, de zseblámpás tárlatvezetést is tartanak a kicsiknek az éjszakai sötétségbe burkolózó manufaktúrában.

Hajóról nézegethetjük a graffitiket a Duna-csatornán, miközben egy túravezető mesél nekünkForrás: Kurt Patzak/Kurt Patzak/City of Vienna

Bár nekünk, magyaroknak elsősorban azért érdemes kilátogatni, hogy a város legnépszerűbb múzeumait megnézzük (A Szépművészeti, az Albertina, a Leopold Múzeum, a MAK, a Belvedere), de ha ezeket már mind jól ismerjük, akkor is lesznek újdonságok. A Hadtörténeti Múzeumban megnézhetjük például a nyilvánosan nem látogatható „Köztársaság és diktatúra" című kiállítást. Ausztria legnagyobb néprajzi múzeumában, a Gartenpalais Schönborn egyik kiállításán pedig a lélek világát fedezhetjük fel játékosan a pszichés betegek gondozását végző Pszichoszociális Centrumok „Máshova nézni – odanézni – belenézni" című kiállításán.

És aki valami igazán különlegesre vágyik, az az MS Vindobona fedélzetén végighajózhat a Duna-csatornán, miközben egy street art-szakértő mesél azokról a graffitikről és alkotóikról, amelyek szinte festményszerűen beborítják a csatorna mindkét partját. További információkat ezen az oldalon találsz, ahol a jegyet is megvásárolhatod. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek