Hatalmas Zsolnay-kiállítással nyit ma a Városligeti fasor lélegzetelállító szecessziós villája

Megnyitott a nagyközönség előtt a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, amelyet a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán találunk. A Resoart Villa nevű intézményben Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítását tekinthetjük meg.

Resoart VillaForrás: ResoArt Villa/Facebook

Az épületet 1899-ben tervezte Kőrössy Albert Kálmán építész a családja számára. A villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala keveredik a korszak uralkodó nemzetközi stílusjegyeivel. Homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják, amelyekben változatos ablakformákat figyelhetünk meg.

A különleges alakú ólomüveg ablakokat pávák, oroszlánfejek és burjánzó növény indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A homlokzattal harmonizáló kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A házba belépve megcsodálhatjuk a szecessziós magyar üvegművészet legnagyobb mestere, Róth Miksa terve alapján, az ő műhelyében készült hatalmas üvegablakot, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait. Az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája.

Az épületet Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel. Az épület 2022-ig irodaként működött, majd a tulajdonos úgy döntött, hogy egyedülálló képzőművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjait beköltözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. Az 1000 darabos kollekció tehát egy magángyűjtemény, amely a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve egészen az 1920-as évek végéig.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A Zsolnay-gyűjtemény legdrágább darabja az a 185 cm magas váza, amely hajdan a Gellért Szállóban állt, a megnyitójáról készült egykori fotók tanulsága szerint a párjával együtt. A váza egy Virágh Judit-aukción 16 millió forintért került a gyűjtő tulajdonába.

Forrás: Turizmus.com 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek