A világ 94 legjobb sajtófotója egy helyen, a Nemzeti Múzeumban

A független zsűri elképesztő mennyiségű, 60 448 fotóból választotta ki az idei World Press Photo kiállításon látható 94 díjazott felvételt. Az év fotója Jevhen Maloletka Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen című képe lett.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum / Facebook.com

A képen egy sebesült kismamát mentenek ki az orosz légicsapás során megsérült kórházból 2022. március 9-én. A kismama, Irina Kalinyina gyermeke halva született, és fél órával később Irina is meghalt. A zsűri szerint az Ukrajna jövője elleni támadást ábrázolja a fotó - olvasható a mnm.hu oldalán.

A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak. Az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit bemutató tárlat 30 prominens helyszín mellett látogat el Budapestre.

A World Press Photo kiállítás november 5-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ahogy az lenni szokott, a kiállításhoz több kísérőrendezvény is csatlakozik. Egyik részről a National Geographic Magyarország, mely idén lett 20 éves, és az évforduló alkalmából kiállításon láthatjuk a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.

Emellett a múzeum kerítésén megnézhető az elmúlt év magyarországi eseményeit bemutató fotókiállítás, valamint cseh-lengyel-szlovák és magyar fotóművészek klímaváltozásról készített munkái a Múzeumkertben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek