Megelevenedik a Hangdómban Csontváry Magányos Cédrusa

Bár a különleges produkció, mely a Csontváry: Levante címet viseli az idei, szeptember 21-22-én megrendezett Brain Bar fesztiválra készült, a közönség egy éven keresztül láthatja majd a Magyar Zene Házában.

Csontváry: LevanteForrás: Studio_InMotion/Buza Virag / BUD

A vizuális és zenei utazás, amely 12 animált Csontváry-festmény segítségével kalauzol el bennünket a Nápolyi-öböltől Görögországon és Jeruzsálemen keresztül egészen Libanonig, a Budapest Airport a Magyar Zene Háza és a Brain Bar együttműködésben jött létre. A film a Magyar Zene Háza 2. emeletén található Hangdóm adottságainak köszönhetően még nagyobb intenzitással és még közelebb hozza hozzánk Csontváry látomásszerű világát. 

És hogy mi is az a Hangdóm? "Egy dóm-kupola, amely hangokat ad ki magából. De nemcsak hangokat. A kupola egyben vetítővászon is, a hangszórók mögötte helyezkednek el. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a tér közepére! A hangzó világ elevenedik meg, a természet hangjaitól a komponált zenéig" - olvasható a Magyar Zene Háza honlapján.

Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag / BUD

Csontváry Kosztka Tivadar nemcsak zseniális festő, hanem nagy utazó is volt, munkái olyan tájakat hoztak közelebb az emberekhez, amelyek felfedezésére kicsit mindannyian vágyunk - írták a közleményben.

A festmények adaptációját és az animációt Miss Virgács (Németh Nikolett) készítette, a sound design Kalamár Ádám és Lovász Ákos munkája, a zenei válogatásért pedig Erdőháti Melinda, a film művészeti vezetője felelt. A produkció létrejöttéért külön köszönet illeti Mandli Vazult, Tóth Pétert, Jordi Savallt, Matteo Silva-t, Roy Smila-t, Varga Veronikát, Dhafer Youssefet és a Szépművészeti Múzeumot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek