Fotók: Megnyitott a történelmi jelentőségű Renoir-kiállítás a Szépművészetiben

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szeptember 21-én A festő és modelljei című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat azért is nagy jelentőségű, mert először látható Magyarországon Pierre-Auguste Renoir francia impresszionista mester életművét bemutató, átfogó tárlat.

Pierre-Auguste Renoir egyik leghíresebb festménye, a HintaForrás: MTI/Lakatos Péter

Pierre-Auguste Renoir alakábrázolásai egyenesen Párizsból, a Musée d'Orsay-ból és a Musée de l'Orangerie-ból érkeznek, a megnyitón a múzeum igazgatója Baán László mellett Claire Bernardi, a Musée de l'Orangerie igazgatója is beszédet mondott.

Látogató nézi Renoir az Ebéd után című festményétForrás: MTI/Hegedüs Róbert

Renoirt az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein.

Fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus megteremtőinek. 1881-es, sorsdöntő olaszországi útját követően azonban elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől, és a szilárdabb, állandóbb kifejezési formát kereste.

Pierre-Auguste Renoir akt sorozata a Renoir - A festő és modelljei című kiállítás megnyitójánForrás: MTI/Lakatos Péter

„Figurális festő vagyok" – hangoztatta Pierre-Auguste Renoir (1841–1919), arra utalva, hogy mindig az embert állította művészetének középpontjába. Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte.

Látogató Renoir számos főművét bemutató tárlat sajtóbemutatóján a Szépművészeti MúzeumbanForrás: MTI/Hegedüs Róbert

A kiállítás január 7-ig tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek