Rangos európai múzeumokat utasított maga mögé a frissen díjazott Pénzmúzeum

A tavaly megnyitott, Széll Kálmán téren található Magyar Pénzmúzeum elnyertre a European Museum Academy (EMA) fődíját a testület 20 tagú nemzetközi zsűrijének döntése értelmében. A Temesváron szombat este megrendezett döntőben 20 ország 34 múzeuma versenyzett, a fődíjat most először nyerte el magyarországi intézmény. 

A díj, amiért idén 34 európai múzeum vetekedett, és a Pénzmúzeum vitte elForrás: Pénzmúzeum

A múzeumi tanulás fontosságát elismerő DASA-díjjal a kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi edukációt értékelte az EMA. A díjért folytatott küzdelemben olyan rangos múzeumokkal került a Pénzmúzeum a legjobb három közé, mint a Göttingenben található Forum Wissen és a Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum.

A zsűri indoklása szerint „a Pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. A legmodernebb eszközök használata és a kiállításszervezési gyakorlat tudatosítja a látogatóban, hogy a pénz működését mindenki számára érthetővé lehet tenni."

A Pénzmúzeum épületeForrás: Pénzmúzeum

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója a díjátadót követően kiemelte, hogy a megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 000 látogatót fogadott. Az intézményt tavaly a legjobb múzeumok közé választotta be a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, ehhez jött idén a Best of Budapest elismerés, valamint a Közösségi Múzeum Díj. A Pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja ingyenes, az élményközponthoz kapcsolódó Panoráma Terasz szintén díjmentesen látogatható, tudtuk meg a Pénzmúzeum sajtóközleményéből. 

Ami még jó hír: hogy a Pénzmúzeum is csatlakozott a Kutatók éjszakájához, így szeptember 29-én 16 órától itt is részt lehet venni szakmai előadásokpn és érdekes foglalkozásokon. És ami még jobb, hogy az egész délután ingyenes, csak időpontfoglaláshoz kötött ezen a napon. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek