Várszerű bástyák között nyit meg Budapest legújabb kilátópontja

Június 16-án, azaz a mai napon nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt a Pénzmúzeumnak is helyet adó egykori Postapalota tetőterasza, amely mindeddig zárva volt, írja a turizmus.com.

A PostapalotaForrás: MTI/Jászai Csaba

A Széll Kálmán tér ikonikus épületét Sándy Gyula tervezte meg 100 évvel ezelőtt. Az építészmérnök kedvelte a középkori architektúrát, gyermekkorában kedves várai (Murány vára, a trieszti Miramare-kastély) nagy hatást gyakoroltak rá, ezért munkáin – így az élete főművének tekinthető Postapalotán is – hangsúlyosak a várszerű elemek, bástyák, körtornyok. A tervező a legfelső szintet hátraugratta, emiatt nemcsak optikailag látszik kevésbé magasnak az épület, de az építészeti megoldás tetőterasz kialakítását is lehetővé tette.

A Pénzmúzeum Panoráma Teraszt – ahol egy kávézó is helyet kapott – a múzeum látogatói ingyenesen kereshetik fel. A látogatási idő a múzeum nyitva tartásához igazodik, kivéve a Múzeumok Éjszakáján. Június 24-én ugyanis délután 4 és éjfél között vezetett túra keretében ismerkedhetünk meg a ház és a terasz érdekességeivel. Az időpontokra ide kattintva lehet jelentkezni.

Április közepén adták át az „Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig" című új, időszaki kiállítást is, amely az ingatlan múltján keresztül Sándy Gyula építészmérnököt igyekszik reflektorfénybe állítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek