Megérkezett Budapestre a Szépművészeti legújabb sztárja

A hónap elején írtunk arról, hogy a Szépművészeti Múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként, szeptember 22-én megnyílik a Renoir – A festő és modelljei című kiállítás, mely egy Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó tárlat lesz.

Pierre Auguste Renoir, A hinta (La balançoire) részlet, 1876Forrás: Steven Zucker (Smarthistory) / flickr.com

A múzeumba a francia impresszionista mester számos főműve érkezik majd meg az elkövetkező másfél hétben. Ezek között van a festő egyik legismertebb alkotása, A hinta című olajfestmény, amelyet a mai napon, szeptember 12-én ki is csomagoltak a kurátorok.

"Szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra" - mondta el A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László felidézte, hogy 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét. Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része, így felvetődött az ötlet, hogy - a világon először - másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni - közölte.

De a párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée d'Orangerie-vel együttműködésben végül nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra: több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben.

Kávéházak, bálok és kertvendéglők világa

Kovács Zsófia kurátor a kicsomagolt képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette, a következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához. Renoir kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa, ez az alkotás is egy banális jelenetet: egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg, valószínűleg Renoir kertjében.

A festő és modelljei című tárlat szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása, a lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon. "Nagyon puhán, finoman, de vibráló színekkel megfestett kép" - méltatta Renoir alkotását Kovács Zsófia.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek