A kolostorból lett szigeti erőd Portugália partjainál

Úgy 10-17 kilométerre Portugália partjaitól, a Berlengas szigetcsoportban áll a São João Baptista erőd, egy nyolcszögletű építmény, mely szinte úgy emelkedik ki a vízből, mintha csak egy természetes szikla lenne.

Már fotókon is nagyon különleges látvány: az erőd szinte egybeolvad a környezetével, olyannira hogy első pillantásra azt a benyomást kelti, mintha nem is ember építette volna. Vajon szándékosan vigyáztak az építők, hogy a környezetbe minél kevésbé avatkozzanak bele?

Forrás: Shutterstock/Fulcanelli

A São João Baptista épülete, mielőtt erőddé vált volna, kolostor volt, amelyet Misericordia da Berlengának neveztek. Elszigetelt helyzetét akkoriban azért tartották előnyösnek, mert lehetővé tette a hívők számára, hogy a világtól elvonulva imádkozhassanak és folytathassák szigorú életüket. Kiváló menedéknek is bizonyult a szerzetesektől segítséget kérők számára. De sajnos épp ez a pozíció tengeri pozíció, ami lehetővé tette a csendet, a békét már nem tudta biztosítani: a kolostort egyre gyakrabban érték kalóztámadások.

Így az 1400-as évek vége és az 1500-as évek eleje között a szerzetesek elmenekültek. Ekkor a I. Manuel portugál király úgy döntött, hogy tengeri erőddé alakítja az épületet. A sorozatos viszontagságok és akadályok miatt azonban a tényleges építkezés csak IV. Juan irányítása alatt kezdődött meg, aki João Rodrigues de Sá grófot küldte a helyszínre egy hadmérnökkel együtt: ők ketten alkották meg az új épület tervét.

Forrás: Shutterstock/Luis Pedro Fonseca

1650-re az erőd felépült, és hivatalosan is csatlakozott azon katonai építmények sorához, amelyeket a portugál partok védelmére építettek. 1666-ban a szerepe döntőnek bizonyult: egy spanyol flotta támadta meg az épületet. A küzdelem véres volt, de a spanyolokat leverték.

A spanyol támadást követően a szigeti erőd megsérült, ezért VI. Afonz portugál király elrendelte a helyreállítását és a tűzerejének növelését, valamint néhány bővítést. Majd kalóztámodásokat követően az erődöt ismét módosítani kellett. Ezúttal úgy alakították át, hogy a brit csapatoknak otthont tudjon adni a franciák inváziója idején.

Forrás: Shutterstock/JlAlvarez

Érdekesség azonban, hogy az átalakítások során úgy tűnik, hogy minden alkalommal igyekeztek tiszteletben tartani a tengeri és geológiai adottságokat, abba minél kevésbé beavatkozni. A nyolcszögletű szerkezet a lehető legnagyobb mértékben illeszkedett a sziget természetes határaihoz., igyekszik valamilyen módon kiaknázni anyagait is.

Forrás: Siviaggia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek