Videó: Újra látogatható a szigeti erőd, ami egykor a foglyok kivégzésére szolgált

Görögországban újra megnyitott a nagyközönség előtt a peloponnészoszi Nafplio kikötőjének közepén található velencei kastély, adta hírül a Greek Reporter. A Bourtzi erőd érdekességét az adja, hogy a víz közepén áll, és durván hatszög alakú alaprajzát úgy alakították ki, hogy illeszkedjen a talapzatául szolgáló szigethez. Palamidi várával együtt ez Nafplio egyik legfőbb nevezetessége.

Bourtzi-erődForrás: Shutterstock

A görög Kulturális Minisztérium közleménye szerint az emlékmű átfogó restauráláson és karbantartáson esett át, így már a fogyatékkal élők számára is hozzáférhető. A látogatók hétfőtől vasárnapig minden nap 9 és 20 óra között fedezhetik fel a kastélyt.

A Bourtzi erődöt egy bergamói építész, Antonio Gambello tervezte 1471-ben, abban az időszakban, amikor a város Velence fennhatósága alatt állt, de az építkezést már egy Brancaleone nevű mérnök fejezte be.

A „Bourtzi" szó a török-arab nyelvből származik, a jelentése „szigeti erőd". Az épület eredetileg egy kis kastélyként szolgált, de később a hóhér lakhelye is volt, sőt, akkoriban a foglyok kivégzése is itt történt.

Az erőd közepét egy torony foglalja el, két oldalán, az alacsonyabb szinteken pedig fedett ágyúállások kaptak helyet. A kastély három szintes, melyeket biztonsági okokból mozgatható lépcsők kötnek össze. A vizet egy nagy, kör alakú víztartályból szolgáltatták, amely a pincében, a torony alatt volt. Északról és délről is volt bejárata. Az északkeleti oldalon egy kis kikötőt alakítottak ki az erőd biztonságosabb megközelítése érdekében, az erőd és a part közé pedig egy keskeny átjárót építettek, amelyet lánccal le lehetett zárni, hogy megvédjék a kikötőt az ellenséges hajóktól – írja a greekreporter.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek