Katasztrófaturisták kedvelt célpontja ez az enyészetté vált szellemváros

Az Észak-Kaukázusban fekvő Akarmara szellemvárosa a 90-es években történt konfliktusokat követően néptelenedett el. Az épületeket azóta dúsan benőtte a szubtrópusi növényzet, egészen túlvilági hangulatot kölcsönözve a városnak. A vasút is megszűnt, így megközelíteni sem könnyű. Ennek ellenére kedvelt célpontja a katasztrófaturistáknak, akik 2019 óta szervezett utakon érkezhetnek ide.

Egy természet által visszafoglalt romos lakóépület az abháziai AkarmarábanForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A város Georgia vitatott hovatartozású abháziai területén fekszik, Tkvarcseli településtől mintegy 10 kilométerre. Elnéptelenedése a Szovjetunió felbomlását követő, a 1992-1993-as abház-georgiai konfliktus idejére vezethető vissza, amikor 413 napig bombázták az abház nacionalisták.

Turisták egy korábban kórházként működő épületet fedeznek fel AkarmarábanForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A harcokban használhatatlanná vált az infrastruktúra, a sok halálos áldozatot követelő, éhezéssel és járványokkal járó blokád megszűnte után Akarmara majdnem teljesen kiürült, a vasúthálózatból kiesett, az épületeket pedig benőtte a szubtrópusi növényzet.

Egyre több katasztrofaturista mászkál az épületromok közöttForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Mára mindössze néhány önellátó család maradt az enyészeté lett romvárosban, ahová 2019 óta turisztikai utakat is szerveznek – olvasható a Wikipedián.

A romoknál sokan megállnak fotózkodniForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek