Pillantson be a dermesztő orosz szellemváros jégbe fagyott szobáiba

Vorkuta a negyedik legnagyobb város, mely a sarkkörtől északra fekszik, telenként a hőmérő higanyszála akár mínusz 50 fok alá is kúszhat, jelenleg mínusz 25 fok van. Nem is laknak itt túl sokan, de nem volt ez mindig így.

Vorkuta, OroszországForrás: Anadolu Agency via AFP/Maria Passer

A város egykor virágzó szénbányász-közösség volt, és sokakat csábított ide a magas bérek ígérete, de a Szovjetunió összeomlása és a szénbányászat megszűnése után fokozatosan elnéptelenedett a település.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/Maria Passer

A város keletkezését is gyászos események övezik, a Gulag kényszermunkásai építették, akik közül 200 ezer ember életét követelték a zord körülmények. A városban jelenleg körülbelül 50 000 ember él, a kihasználatlan épületeken, lakóházakon, a színházon, mozin és kulturális központon a pusztulás lett úrrá. 

Vorkuta, Oroszország, jég, fagy, hó, télForrás: Anadolu Agency via AFP/Maria Passer

Így fordul elő, hogy telente a belterekben is jégcsapok alakulnak ki, a falakat hó és jégkristály borítja. A nagyobb társasházakban is csak néhány ablakból szűrődik ki fény, a többi lakás sötét és elhagyatott. A valaha folyamatosan dolgozó gépeket szintén hó borítja - írja le a dermesztő körülményeket a weather.com.

Vorkuta, Ororszország, jég, hó, télForrás: Anadolu Agency via AFP/Maria Passer

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek