Amikor képpé válik a beszélgetésünk a mesterséges intelligenciával

Megnyílt Budapest első immerzív, digitális művészeti kiállítóhelye, és nem is akármilyen otthont kapott, mint a pár éve megújult Párisi udvarban. Az újmédiumokat felvonultató galéria első tárlata a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba.

Cinema MysticaForrás: Cinema Mystica/Facebook

 A Cinema Mystica elnevezésű művészeti projekt félévente tervezi váltogatni a kiállításokat, a hazai és kelet-közép-európai térség újmédia alkotói egyaránt szerepelni fognak a programban.

Az új galéria első tárlatán digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatókat. A több mint 20 interaktív egyedi installáció 1200 négyzetméteren, 10 teremben kapott helyet, a művészek között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek.

A művészek többsége a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek ki. A munkák arra keresik a választ, hogy lehet-e a digitális művészet vízionárius, közvetíthet-e szakrális tartalmakat, a technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében, valamint hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban.

Az immerzió a belemerülést fejezi ki. Ez a kiállítás tekintetében bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény háromdimenzióban érhető el. Ennek köszönhetően a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat.

A bemutatóhoz 85 darab projektort, 5 kilométer kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használtak fel – mondta el Vigh Dávid, a kiállítóhely művészeti vezetője és a kiállítás kurátora. A legkomplexebb installációban, a The Gardenben 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy ledes fényinstalláció, egy életfa található.

A kurátor kiemelte még az Aedan című, ChatGPT alapú, interaktív multimédiás installációt, amely a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás interakcióját járja körbe, és belépve a szobor érzékelő zónájába, egy mikrofonon keresztül bármit lehet kérdezni az entitástól. A szoborra mappelt képek az eredeti pixelhalmazból kiindulva, a néző szöveges promtjaiból hoznak létre a MI által generált tartalmakat"  - emelte ki Vigh Dávid.

A kiállítók között van ABDFX, AuralEye, Zemba Ákos, Blase Clark, Katona Kati, Krizanic Antonin, Zeke Ádám, Fóris-Ferenci Gábor, Mátis András, NAAVI, Szatmári György Dure, Nagy Kála, Polonyi András AXA és Fekete Máté – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek