Közösségi programokkal nyitják meg a 2-es villamos alatt lévő viaduktot

Észrevettétek már, hogy a 2-es villamos alatt több kilométer hosszan lakatra zárt ajtók sorakoznak? Vajon mi lehet ezek mögött a muzeális értékű falak mögött? Ha valamelyik hétvégén kilátogattok az autómentes rakpartra, ezt is megtudhatjátok.

Ezen a képen jól láthatók a 2-es villamos alatt futó viadukt ajtajaiForrás: MTI/Jászai Csaba

Az eldugott viaduktot ugyanis megnyitották, és meg is lehet nézni. A szerkezetet 1900-ban árvízvédelmi okokból építették fel a Duna vonalával párhuzamosan, valamint azért, hogy megtartsák a Duna-parti korzót. A 498 méter hosszú, három sor szegecselt oszlopon álló, vasszerkezetű építmény lehetővé tette, hogy a villamos sín a rakparttól feljebb helyezkedjen el, a közlekedés így nem zavarta a kikötő forgalmát és a korzót sem rövidítette meg.

A híd alatt aluljárók vezettek a partra, valamint raktárak is létesültek. A vágányokat a korzótól kőből készült mellvéd és a kandeláberekkel egybeépített, Ybl Miklós által tervezett öntöttvas korlát választotta el.

Az évtizedekig elzártl hatalmas helyiségeket a Rakpart autómentes napjain megnyitják a közönség előtt - írja a Valyo, város és a folyó a Facebook-oldalán. Hétvégénte az itt kialakított közösségi helyen filmvetítéssel, ruhacserével, civil szervezetek programjaival, társasjátékkal, barkács workshopokkal és még sok más programmal várják az érdeklődőket.

Forrás: mult-kor.hu, itthonrolhaza.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek