Megnyitott Marie Antoinette titkos lakosztálya Versailles-ban

Felújítások után látogathatóvá vált Marie Antoinette magánlakosztálya a versailles-i kastélyban; az a hálószoba titkos ajtaján keresztül megközelíthető hely, ahova a királyné csak a legközelebbi barátait engedte be, és ahol a francia forradalom idején elbújt a dühös tömeg elől.

A diszkrét, de fényűző helyiségekbe a királyné hálószobájának titkos ajtaján juthatunk be. A 100 négyzetméteres lakosztály szobái, amelyek között budoár, könyvtár és biliárd szalon is szerepel, két emeleten helyezkednek el, és mind a belső udvarra néznek. Állítólag ide vonult vissza Marie Antoinette az udvari életből, hogy a legkedveltebb udvarhölgyeivel, gyermekeivel és válogatott baráti körével tölthesse az időt. Ezekben a helyiségekben bújt meg Franciaország utolsó királynője az 1789-ben történt versailles-i felvonulás idején is.

A 100 négyzetméteres magánlakosztály egyik szalonjaForrás: AFP/Christophe Archambault

A szobák 5 év után kedden nyitottak meg újra a nagyközönség előtt évekig tartó felújításokat követően. A Marie Antoinette titkos lakosztályának rekonstrukciója egy nagyobb volumenű felújítások sorozatának utolsó állomása, amelyet a Versailles 400. évfordulója alkalmából indítottak el. A ráncfelvarrás részeként korábban megújultak azok az épületek is, ahova Marie Antoinatte kikapcsolódni járt: néhány rusztikus, cottage-stílusú ház, és a Petit Trianon palota.

Az osztrák születésű Marie Antoinette 14 évesen érkezett Franciaországba, hogy megesküdjön a leendő XVI. Lajossal. A privát szobák díszítését és berendezését nem sokkal azután kezdte meg, hogy 1774-ben királyné lett, és egészen 1788-ig folytatta. Állítólag nem volt egyszerű megrendelő, a helyiségek átalakítására vonatkozó követelései és türelmetlensége rendesen kiváltotta a király főépítésze, Ange-Jacques Gabriel haragját.

A történészek és kutatók az elmúlt tíz év javát azzal töltötték, hogy korabeli feljegyzések és beszámolók tanulmányozásával megpróbálják minél pontosabban feltérképezni, hogyan nézhettek ki a szobák. Az eredmény egy aranyozott és selyem enteriőr szentély lett, amely a királyné pazar és extravagáns ízléséről árulkodik.

Egy másik szalon Marie Antoinette titkos lakásábanForrás: AFP/Christophe Archambault

„A Versailles-i kastély kurátorainak hosszú éveken át tartó kitartására volt szükség ahhoz, hogy ezt a tökéletes képet visszaadhassák nekünk, és összefonják a kapcsolatot a királynő közéleti és magánélete között" – mondta Catherine Pégard, Versailles elnöke.

A királyné ezekbe a szobákba csak néhány barátját és a legszűkebb környezetét engedte be, és mivel elég kicsik, legfeljebb 10 fős csoportokban tekinthetőek meg, mondta el Catherine Pégard, Versailles elnöke. A kurátorok legapróbb részletekre kiterjedő figyelmének köszönhetően egy újfajta szemszögből kapunk betekintést Marie Antoinette életébe, amely ezernyi kérdést vet fel az etikettel és az intimitással kapcsolatban – tette hozzá.

Az egyik függöny részleteForrás: AFP/Christophe Archambault

Laurent Salomé, a palota igazgatója szerint a felújítást nehezítette a történelmi feljegyzések hiánya, de a királynő magánlakása így is „lenyűgöző hely azok számára, akik a [francia] monarchia utolsó dicső korszaka iránt érdeklődnek".

„A kifinomultságnak ez a világa nagyrészt eltűnt, és nagyon kevés nyomot hagyott az archívumban, ami megnehezítette a munkát" – mondta.

SzalonForrás: AFP/Christophe Archambault

Annak érdekében, hogy a kutatók megbízható képet alkothassanak a helyiségek megjelenéséről, terveket, beszállítói feljegyzéseket, különféle írásos megrendeléseket és egyéb papírokat kellett átvizsgálnuk. A kutatok a királynő által függönyökhöz és kárpitokhoz választott szövetek nyomait is megpróbálták azonosítani a székek és kanapék felújítása során.

Két szobát, köztük a királynő budoárját, feltehetően toile de Jouy (egyfajta nyomtatott vászon) falburkolatok díszítették, amelyek ananászt ábrázoltak. Ezt a gyümölcsöt Kolumbusz Kristóf hozta Európába 1493-ban, és ritkasága miatt a gazdagság és a hatalom szimbólumává vált.

Kandallóóra a szalonbanForrás: AFP/Christophe Archambault

Hélène Delalex, a Marie Antoinette versailles-i apartmanjaiért felelős kurátor szerint a szobák berendezése volt a királyné „nagy szenvedélye". „Rendkívüli ízlésről, magabiztosságról és merészségről tett tanúbizonyságot. Néhány hónappal azután, hogy Versailles-ba érkezett, anélkül, hogy a királyt megkérdezte volna, megparancsolta Gabrielnek, hogy végezzen nagyobb munkákat, amit az építész elutasított, és panaszt tett az uralkodónál." Ennek ellenére a szenvedély töretlenül folytatódott, és csak a forradalom tudott véget vetni neki. - mondta.

1789. október 6-án hajnalban, miután a dühös tömeg bevonult Versailles-ba, XVI. Lajos és Marie Antoinette gyermekeikkel elhagyták a királyi palotát, és soha többé ne tértek ide vissza. A házaspár 1791-ben megpróbált elmenekülni Franciaországból, de elkapták és bebörtönözték őket, majd azzal vádolták őket, hogy összeesküdtek idegen hatalmakkal a forradalom megzavarására. A királyt 1793 januárjában guillotine-nal végezték ki, majd kilenc hónappal később Marie Antoinette-et is.

SzalonForrás: AFP/Christophe Archambault

Versailles 400. évfordulója alkalmából rendezett programok fénypontja az öt évig a nagyközönség elől elzárt privát szobák újranyitása. A palota igazgatója azt reméli, hogy a végeredmény azt az illúziót kelti majd, hogy egy olyan helyre lépünk be, ahonnan a királyné éppen csak távozott.

Forrás: The Guardian

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek