FRISSÍTÉS! Mégis nyitva maradhat a hazai jazzélet központja?

Frissítés: A bezárásról és annak körülményeiről a Budapest Jazz Club Facebook-oldalán olvashattunk pár napja. A szomorú és felháborodott hangvételű kommentek áradata már akkor megkezdődött. A klub bezárására és Facebook-posztjára időközben Karácsony Gergely főpolgármester is reagált. Posztjában azt jelezte, hogy a "Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, plusz 10 millió forintos támogatást ítélt meg a Budapest Jazz Clubnak, valamint az idei évben ingyen használhatja a fővárosi tulajdonban lévő székhelyét, így hamarosan újra kinyithatnak."

Az eredeti cikk

A Hollán Ernő utcában lévő Budapest Jazz Clubot a hazai, különösen a budapesti jazzélet központjaként tartják számon. Békebeli időket idéző kávézó, modern bisztro konyha, hangulatos koncertek biztosították éveken keresztül a szórakozást a jazz szerelmeseinek, csúcstechnológiával felszerelt koncerttermében pedig világsztárok is megfordultak.

A klubot, amely évi 50 ezer vendéget fogadott, 2012 óta a Jazzart Közcélú Alapítvány működtette a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnereként. A bezárást egy Facebook bejegyzésben jelentették be június 27-én.

Budapest Jazz ClubForrás: Budapest Jazz Club/Facebook

A poszt szerint a bérleti díj 2012-től 44,3 %-al, havi 833.500 Ft+áfa összegről 2023-ra havi 1.203.400 Ft+áfa összegre (évi bruttó 18.288.000 Ft) emelkedett. A közszolgáltatási díj a 2020-ban megkötött jelenleg is érvényes hosszú távú szerződés megkötésekor 31 millió forint volt, de 2021-ben a Covid miatt a díj évi 9.6 millió forintra (kevesebb mint egyharmadára) csökkent, és jelenleg is ez a díj van érvényben. Emellett a szubvenciós rész is 2021 óta folyamatosan csökkent, az eredeti 22,5%-ról 7%-ra esett vissza. Ez a kieső rész összesen nagyságrendileg 50 millió forint, így a bérleti díj 15 millió forintját nem tudják önerőből pótolni, írják.

2022. októberében személyesen jelezték a Fővárosi Önkormányzatnál a helyzet tarthatatlanságát, és hogy folyamatosan magánkölcsönök folyósításával kénytelenek fenntartani a közcélú alapítvány, a jazzklub működését.

A tárgyalások a Fővárossal folyamatosak voltak a háttérben, de nem sikerült megoldani a helyzetet, június 21-én a klub megkapta a bérleti megállapodás felmondását, június 26-án pedig a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant.

Az események ellenére a klub nem tett le az újranyitásról: „Jelenleg minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a szomorú helyzet mihamarabb rendeződjön, és újra megnyithassuk a klub kapuit". - írják a bejegyzésben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek