Világörökségi címre pályázik a Disney-logóról ismerős kastély

A Disney-logóról is ismerős lehet a bajorországi Neuschwanstein-kastély, amely Németország egyik legnépszerűbb látványossága. A középkori lovagkultúra ihlette mesébe illő épületet II. Lajos király emeltette a 19. században gyerekkori álmai megvalósítására.

Forrás: Shutterstock/Vojta Herout

A bajorországi Schwangauban vasárnap megrendezett népszavazáson a falu lakói támogatták a világhírű Neuschwanstein kastély UNESCO-világörökséggé nyilvánítását.

A szavazásra jogosultak 56 százaléka voksolt, közülük 56 százalék a világörökséggé nyilvánítás mellett, 44 százalék pedig az ellen foglalt állást.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezethez Németország 2024-ben nyújtja be a pályázatát. Ahhoz, hogy II. Lajos bajor király (1845-1886) egykori kastélyát világörökségi helyszínné nyilvánítsák, a lakosság támogatása is kellett. A Neuschwanstein-kastély Németország három további kastélyával pályázik az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

Az UNESCO várhatóan 2025 közepén dönt a német pályázatról.

A kastélyra a napokban egy tragédia irányította rá a figyelmet: egy amerikai férfi két fiatal amerikai nőt lökött le a kastély melletti Marienbrücke viaduktról, és egyikük belehalt sérüléseibe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek