Csaknem 32 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el Gustav Klimt utolsó portréja

Rekordösszegért, 74 millió fontért (csaknem 32 milliárd forintért) kelt el Gustav Klimt halála előtt festett utolsó befejezett portréja a londoni Sotheby's aukciósház kedd esti árverésén.

London, Gustav Klimt osztrák festőművész Hölgy legyezővel című festménye a Sotheby's aukciós ház londoni kiállítótermébenForrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Az 55 éves korában, 1918-ban rövid betegség után váratlanul elhunyt osztrák művész Nő legyezővel című női portréjáért fizették eddig Európában a legmagasabb árat egy árverésre bocsájtott műalkotásért. A korábbi rekorder Alberto Giacometti Sétáló ember I című szobra volt, amely 65 millió fontért kelt el 2010-ben.

A portré egy legyezőt tartó - ismeretlen - nőt ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarakkal benépesített háttér előtt. Az egy négyzetméteres portrét négyzet alakú vászonra festette a művész.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon is láthatta a közönség. A kép szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen.

A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt.

Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Az 1990-es években már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

A kép Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja. A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

Mindazonáltal a Nő legyezővel nem a legdrágább Klimt-kép, amely valaha is kalapács alá került. A New York-i Christie's aukciósház tavaly ősszel értékesítette 105 millió dollárért (35 milliárd forint) a Nyírfaerdő című képet, illetve Oprah Winfrey amerikai műsorvezető 2016-ban adta el 150 millió dollárért (50,5 milliárd forint) Adéle Bloch-Bauer II című festményét közvetlenül egy kínai gyűjtőnek, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek