Fehérlófia vágtat az NKA székházának tűzfalán

Egyre csak nő a számuk a színes tűzfalfestményeknek a városban, ami nagyon örvendetes, mert ha rábukkanunk egyre a munkába rohanás közben, vagy az ügyeinket intézve, van miért egy percre leállni és megcsodálni a színeket, elrévedni egy kicsit.

Forrás: nka.hu / Facebook.com

A legújabb festmény az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap (NKA) épületének eddig csupasz tűzfalára került fel, és a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőnek, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnökének és a nemzet művészének állít emléket.

Az NKA egykori elnökének tiszteletére és emlékére 2023 januárjától ismét a nevéhez fűződő életfa logót használja a szervezet, május 18-tól pedig falfestmény formájában tiszteleg a gazdag életmű előtt, és az egyik legismertebb mesefigurájával, a Fehérlófia alakjával díszíti fel a Gyulai Pál utca 13. szám alatti székház udvari homlokzatát - olvasható az nka.hu oldalán.

A városképet meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia, másik nevén Fanyűvő egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a városlakókra. Az egészalakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára. 

Forrás: nka.hu / Facebook.com

Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg, és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. Ha felfedeznénk a főváros mesés tűzfalait, menet közben találkozhatunk a Mézga család tagjaival, Vukkal és Karakkal, a Szaffi szereplőivel, a Macskafogó ikonikus karaktereivel és Vízipókkal is, csak, hogy párat említsünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek