4000 éves, piramisszerű templomot találtak Peruban

Egy 4000 éves templom maradványaira bukkantak a Peru nyugati részén található Miraflores régészeti lelőhelyen – írja az ABC News, az Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNSM) régészeinek közleményére hivatkozva.

A UNSM szakértői a Chancay folyó alsó völgyében végzett ásatások helszínén fedezték fel a templom részét képező építményt. Az U alakú, piramisszerű templom vallási szertartások színhelye lehetett.

A hátsó falszerkezeten egy frízbe vésett lépcsős keresztet, azaz csakánát (inkakereszt, chacana) is azonosítottak. A Wikipedia szerint az inkák és az inkák előtti andoki társadalmak használták ezt a jelképet.

"Ez a csakána vagy déli kereszt a legrégebbi teljes ábrázolás, amelyet az Andokban találtak" – mondta Pieter Van Dalen régész. Van Dalen szerint a faragvány felfedezése bizonyítja a csakána szimbólum kiemelkedő szerepét az ősi perui kultúrákban. A lelet igazolja, hogy a jelképhez kapcsolódó kulturális és vallási hagyomány már 4000 évvel ezelőtt létezett, és az inka időszakig folyamatosan fejlődött.

A csakána, vagy inkakereszt amulett formában az Inka Birodalom romvárosa, a Machu Picchu háttere előttForrás: Shutterstock/Eiselle1120

Miraflores egyébként a Huaca Pucllana nevű, főként vályogtéglákból épített igazgatási és szertartási központjáról ismert, mely az i.sz. 200-700 között épülhetett.

Címlapkép: Macchu Picchu, forrása: Pixabay/mailanmaik

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek