Balesetveszély miatt lezárták a Nógrádi várat

Balesetveszély miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) lezárta a Nógrádi várat, ami azt jelenti, hogy előre nem látható ideig nem látogathathatjuk meg a várat - ezt a Nógrád község Facebook-oldalán olvastuk.

Nógrádi várromForrás: varak.hu

Mikor az MNV legutóbb végigjárta a várromot, a szakemberek felfedezték, hogy a vár bizonyos részei élet- és balesetveszélyesek, ezért a romok területét lezárták és karbantartást, állagmegóvást írtak ki rá.

Sajnos az önkormányzat semmilyen ráhatással nem tud lenni a vár jelenlegi helyzetére, mivel nem az önkormányzat a vár tulajdonosa, sem a kezelője. Ennek ellenére tartják a kapcsolatot az MNV-vel, és figyelnek az intézkedésekre. 

A Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó vára, melyet az Ipoly-folyó félköríve rajzol körbe, az ország legrégibb szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővára.

A 11. század várépítkezéseinek megfelelően fagerendákból alkotott, kazettás szerkezetű, majd földdel töltött várfalak jelentették a védelem erejét. Így épülhetett a nógrádi ispánsági vár is. Az évszázadokon át királyi kézben lévő birtokot Árpád-házi IV. (Kun) László adományozta a Váci egyházmegyének. A fennsík egyik sarkában - mély szárazárokkal elkerítve - létesült a belsővár, melynek jelenleg igen csonka maradványokban látható épületeit a 15. század második felében emeltette Báthory Miklós váci püspök. Ebben az időszakban készült el az a nagyméretű, három emelet magas öregtorony is, melynek csonkja messziről jellegzetessé teszi a nógrádi várromot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek