5 lenyűgöző vár- és templomrom szerte az országban! Induljunk túrázni!

Felérünk a hegy vagy domb tetejére, esetleg leereszkedünk a völgy mélyére és ott találjuk rég letűnt korok hatalmas kövekből épített emlékeit. Erődítményeket, várakat, kolostorak, templomokat tátongó rózsablakokkal, megkopott oszlopfőkkel, de mégis büszkén vetekedve az idővel. Besétálunk az ódon falak közé, behunyjuk a szemünket, és már érezzük is a történelem szelét. Tatár, török, kuruc, labanc és építőanyagra utazó helybéliek történeteit. Tartsatok velünk az úton!

Taliándörögnél a pusztában, a semmi közepén áll egy elemekkel dacoló templomrom, ami tökéletes első helyszíne lehet a túránknak. A Szent András tiszteletére felszentelt templom eredetileg román stílusban épült a 13. században, majd később gótikus átépítést kapott.

Az építtető a helybéli Dörögdi család lehetett. A falu 1547-ben elpusztult a török keze által, majd a magyarok is rontottak a helyzeten: 1840-ben felrobbantották a templom egyik részét, hogy elhordhassák építőanyagnak. 1975-ben tárták fel a romot, gazdag leletanyagot lelve a földben. Egy innen származó emberalakos pillérfő a tihanyi múzeumban lett kiállítva, míg a keresztelőmedence az új dörögdi templomban látható.

Megközelítése: Ha kocsival érkezünk, Kapolcsnál térjünk le a 77-es útról Taliándörögd felé, majd beérve a településre menjünk tovább a Tavasz utcán egyenesen, ahol már másodszorra kereszteződik több másik dűlővel. Innen már nem fogjuk eltéveszteni a romot. Busszal is jöhetünk erre, több járat fordul meg a faluban, többek közt Tapolcáról.

Az úttalan torony története

Sem oklevél nem említi, és a védőszentje is ismeretlen. A Regöly határában, a Somolyi-patak bal oldalán álldogáló rom olyan kétségbeesetten magányosnak tűnik, hogy szinte megszakad az ember szíve. Csak áll egymagában a kis domb tetején földek és szántók ölelésében, és nem is törődik azzal, hogy a szakemberek egy része 14. századi, a többiek pedig 15. századi építménynek tartják. Az első írásos forrás ami róla szól 1721-ből származik.

Somolyi templomromForrás: varlexikon.hu

Az építésének és pusztulásának dátuma sem ismert igazán. Mára már semmi nem maradt belőle csak három emeletnyi egymásra pakolt tégla, lepergő vakolat, megrepedt boltívek és egy beomlott toronytető. "Az egykor körítőfallal övezett, keletelt templom rommaradványa három szint magasságig megmaradt. A kutatók szerint minden oldalról való nyitottsága és falvastagsága alapján vélhetően harangtoronyként működhetett" - írták a varlexikon.hu oldalán. 

Megközelítése: A 65-ös főútról már látható a templom megmaradt tornya, de mégsem olyan könnyű megközelítése, mint gondolnánk. Egy részen még mehetünk autóval, de aztán jön egy földút és a Somolyi-patakon is át kell kelnünk, hogy elérjünk hozzá.

Rádpuszta ősi romja

A déli parttól kissé beljebb, Somogy irányában található Rádpuszta, ami közigazgatásilag Balatonlelléhez tartozik. Ha ezen a környéken indulunk romkereső túrára, akkor egy 13. századi templomrom lesz a kincsünk, mely késő román stílusban épült, faragott homokkőből és téglából. Bizonyos részei, így a támpillérek is jól láthatóan megmaradtak. A romot jó ideig elhanyagolták, 1969-ben tárták fel a régészek, majd stabilizálták és rendbe hozták. A templomrom nem magányos, amint jó az idő, komolyzenei koncerteket is tartanak a falai között.

Megközelítés: A Balatonlelle és Balatonszemes között, a 7-es főútból kiinduló 67-es úton lehet erre jönni kocsival, Rádpuszta Árpád utcájának déli végén található a rom. Siófokról és Kaposvárról is jár erre helyközi busz, ami megáll Rádpusztán. Aki pedig gyalog jönne, annak érdemes Balatonszemes vasútállomásáról a sárga sáv, majd a sárga L jelzést követnie.

Balatoni panoráma

A Balatonnál megannyi vár- és templomromot találni, egyik szép darabja ezeknek a Szentantalfán található Szent Balázs templomrom, ahonnan páratlan balatoni panoráma tárul elénk. A rom a Nivegy-völgy keleti lejtőinél rejtőzik Szentantalfa felett, a szőlök között. A szekemberek szerint egy 12-13. században épült, Árpád-kori templomról van szó.

Szentantalfa, Szent Balázs templomromForrás: Civertan / CC BY-SA 4.0

Romantika a köbön, vadkörtefával

A Bakony egy eldugott szegletében találjuk az egykori Nagykeszi település templomromját, melyek az 1346-os birtokleírás szerint Szent Péter tiszteletére szenteltek fel. A település és környéke sajnos a törökök pusztítása után elnéptelenedett, és csak a templom romjai maradtak fenn. Ennél többet nem nagyon lehet kiberítei a hely és a templom múltjáról.

De a túrázókat nem is ez vonzza igazán, hanem a mai magával ragadó látvány. Az egykori templomhajó közepében ugyanis egy hatalmas vadkörtefa magasodik, ami lehet akár 50-60 éves is. "Három hatalmas ága akár a szentháromságot is szimbolizálhatná a templomrom közepén." - írták a Turistamagazin.hu oldalán.

A legközelebbi telpülés Gyepükaján. Az itt lakók pedig szeretik és oltalmazzák a templomromjukat, még a község címerébe is belefoglaltatták. Akik már többször jártak itt, azt javasolják, hogy érdemes a romnál megvárni egy naplementét, mert éteri ilyenkor a hangulat, mintha kiszakadnánk az időből. 

(Források: varlexikon.hu hellovidek.hu; ittjartam.hu; Címlapfotó: Lukács Róbert/Nagykeszi Templomrom/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek