Szenzációs felfedezés: a Csongrádi Feketevárra bukkanhattak a régészek

 A csongrádi Tari László Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete szakemberei műszeres mérésekkel egy földvárat azonosítottak Csongrád belvárosának keleti részén, amely feltételezhetően a város névadó erősségét rejtheti magában – olvasható a Tari László Múzeum Csongrád közösségi oldalán.

A Tisza-parti város több mint fél évezrede elveszett, és azóta sokat keresett Feketevára a magyar honfoglalás után ispánsági központ, vagyis a vármegye központja volt. A csongrádi várat a többi között egy olyan lézeres távérzékelő rendszerrel, LIDAR-ral azonosították, amellyel a maja kultúra városait is megtalálták az elmúlt évtizedben a közép-amerikai őserdőben.

A szakemberek sajtótájékoztatón számoltak be arról, amit találtakForrás: Tari László Múzeum Csongrád/Facebook

A mostani felfedezés csak az első lépése az intézmények közti együttműködésben zajló kutatásnak: a szakemberek arra készülnek, hogy az elkövetkező években további műszeres vizsgálatokkal és régészeti feltárásokkal is minél többet tudjanak meg a körvonalazódó vár történetéről.
A sajtótájékoztatót Dr. Szalontai Csaba régész (MNM), Borsódi Martin régész (TLM) és Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató (TLM) tartották meg ma a Csemegi Károly Könyvtár olvasótermében. A megjelenteket és a folyamatban lévő projektet Bedő Tamás polgármester úr is üdvözölte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek