Esélyt kap a túlélésre egy veszélyeztetett budapesti örökség is

Az Európai Bizottság április 13-án jelentette be, hogy 10 ezer euró (mintegy 4 millió forint) támogatást nyújt hét veszélyeztetett európai kulturális örökségi helyszín, köztük a Budapest mellett található Memento Park (Szoborpark) megőrzésére.

Memento ParkForrás: Memento Park Budapest/Facebook

A brüsszeli tájékoztatás szerint a 7 Legveszélyeztetettebb Program egy civil társadalmi kampány része, amelynek célja Európa kulturális örökségeinek védelme és megismertetése.

A tíz évvel ezelőtt indult kezdeményezés idei kedvezményezettjei között a Memento Park mellett a belgiumi Kortrijk vasútállomása, a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina), a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Grúzia), a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország), a Sveti Stefan pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia) találhatók.

Az EU a 7 helyszín számára egyenként 10 ezer eurós támogatást biztosít. A támogatásból a kedvezményezettek olyan tevékenységet valósíthatnak meg, amelyek segítik megmenteni a veszélyeztetett területet.

Jelölés és kiválasztás

• A programra az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nevezhettek veszélyeztetett helyszíneket Európa-szerte.

• A nevezésekből a hét legveszélyeztetettebb örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

• A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amellyel jelenleg szembe kell nézniük.

• A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszférának a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalása szintén befolyással bírt a döntésre.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek