Veszélyben van két magyar örökségi helyszín és Odessza óvárosa is

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

A budapesti Memento Park is Európa veszélyeztett helyszínei közöttForrás: Memento Park Budapest/Facebook

A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium), a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium), a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina), a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia), a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország), a Gidasz villa ("Konaki")(Alexandria, Görögország), a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró), a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

A Herman Ottó Múzeum MiskolconForrás: Kiss Tanne István/Kiss Tanne Istvan/Herman Ottó Múzeum/Facebook

Odessza óvárosát az UNESCO nyilvánította veszélyeztetett világörökségi helyszínné. A Fekete-tenger gyöngyének is nevezett kikötőváros történelmi örökségét hivatott megvédeni az ukrajnai orosz hadműveletek közepette.

Odesszát a 2022. február 24-én indított orosz háború során bombatámadások érték, amelyek közben a tavaly júliusban az 1899-ben felavatott Odesszai Szépművészeti Múzeum hatalmas üveg tetőszerkezetének egy része is megsemmisült.

Odessza lenyűgöző épületeiForrás: Hrecheniuk Oleksii/Shutterstock

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Odessza, mint "a szabad világváros és legendás kikötő" megjelenik a filmekben, az irodalmi- és képzőművészeti alkotásokban, ezért helyezték a nemzetközi közösség fokozott védelme alá. A város egyik népszerű műemléke az Odesszai Operaház, amely 2022 júniusában nyitott újra mint az ellenállás szimbóluma, valamint a kikötőhöz vezető hatalmas kőlépcső, amelyet Szergej Eisenstein 1925-ös némafilmje, a Patyomkin páncélos örökített meg, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek