Megmentette Velencét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára kerüléstől a hajók kitiltása

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön hozta meg döntését. Velencét az mentette meg, hogy – több évnyi tétovázás után – a múlt hét elején az olasz kormány kitiltotta a tengerjáró hajókat a városi lagúnákból, olvasható az MTI hírei között. A tilalom augusztus elsején lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

Forrás: Gerhard G. / Pixabay

A kormány azt követően hozta meg a döntést, hogy az UNESCO kilátásba helyezte, veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítja Velencét az illetékes testület a júliusi tanácskozásán. Velence és lagúnái 1987 óta élvezik a világörökségi státuszt.

Szintén csütörtökön döntött az UNESCO arról, hogy az előzetes aggodalmak ellenére Budapest sem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat. A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben, az Andrássy út és történelmi környezete 2002-ben került fel a világörökségi listára.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek