Egészen Chicagóig repült a Dunából előkerült 3000 éves mellvért

A székesfelhérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményének egyik roppant értékes ritkaságát Chicagóban, az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városában mutatják be március 31-én. Ekkor nyílik meg ugyanis a chicagói Field Természettudományi Múzeumban az  Európa Első Királyai (First Kings of Europe) című kiállítás, amelynek több magyarországi, valamint székesfehérvári vonatkozása is lesz - olvasható a múzeum közösségi oldalán.

Szent István Király Múzeum 3000 éves mellvértje közelebbrőlForrás: Szent István Király Múzeum/Facebook

A Field Természettudományi Múzeum, mely a világ egyik legnagyobb ilyen múzeuma, és antropológiai tárlatokkal is rendelkezik, több rangos európai intézménytől kért tárgyakat a kiállításához. Az újkőkor, réz-, bronz- és vaskor időszakát magába foglaló, nagyívű vándorkiállításon 11 délkelet-európai ország, köztük hazánk is szerepel.

A tárlaton több mint 700 műtárgy, köztük ékszerek, fegyverek, páncélok és más használati eszközök lesznek láthatók 26 különböző délkelet-európai múzeumból. Ezek között szerepel a Pilismarótnál, a Dunában talált páncél, ami valóban igazi ritkaság, és a székesfehérvári múzeum egyik kiemelkedően értékes tárgya.

A közel 3000 éves bronzkori mellvért a Kárpát-medencében is egyedi darabnak számít.

Ráadásul a Dunából előkerült védőeszköz kivételesen jó állapotban maradt rá az útokorra, amiről meggyőződhetnek majd a chicagói múzeum látogatói is – írja a feol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek