A legnagyobb festőmesterek érkeznek Budapestre

Tavaly a Szépművészeti történetének legerősebb évét zárta, négy világszínvonalú életmű-kiállítással. Cezanne, Bosch, Matisse és El Greco kiállításainak köszönhetően a múzeumba rekordszámú, 750 ezer látogató érkezett, sőt a Magyar Nemzeti Galériával együtt az intézmény egymilliósnál nagyobb közönséget fogadott.

Az El Greco tárlat október 28-án nyitott és februárig meg is hosszabbítottákForrás: MTI/Balogh Zoltán

Amint a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Baán László elmondta, 2023-ra talán még ezeknél is nagyobb dobásra készül a két kielemkedő kulturális intézmény. Az egyik kiemelt esemény A festő és modelljei címmel szeptember 21-én nyíló, Pierre-Auguste Renoir nagykiállítása lesz, mely a mester alakábrázolásait állítja a középpontba.

Az impresszionista mester életművéből hazánkban most nyílik majd az első átfogó tárlat, amelyen a magyar kurátorok évek óta együtt dolgoznak a párizsi Musée d'Orsay-val és Musée de l'Orangerie-vel, de több más nagy gyűjteményből is érkeznek munkák. A kiállítás apropóját egy 2019-es gyűjteménygyarapítás adta, amikor a múzeum megvásárolta Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című remekművét. Ennek az akvizíciónak köszönhetően, az őszi kiállításon először lesz együtt látható a francia mester 1903 és 1907 között festett három nagy, fekvő női aktja.

Százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadar

Ezt az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A több mint 40 művet felvonultató, az életművet átfogóan bemutató tárlat április 13-tól lesz látható Budapesten, ezt követően pedig Pécsen is bemutatkozik.

A taorminai görög színház romjai, 1904-1905, Csontváry Kosztka TivadarForrás: Magyar Nemzeti Galéria / Facebook.com

Amíg a pécsi Csontváry-képek a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec munkáiból összeállított válogatás mutatkozik be a Janus Pannonius Múzeumban.

A Szépművészeti Csontváry-kiállításával párhuzamosan az MNG Gulácsy-életműtárlattal jelentkezik, így először látható párhuzamos nagykiállításokon a két "nagy, magányos mester" - emelte ki Baán László. Mint hozzátette, a Na'Conxypan hercege címmel meghirdetett kiállítás több mint 80 festményt bemutatva tárja fel Gulácsy Lajos művészetét.

Gulácsy Lajos (1882–1932)Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A Nemzeti Galéria ősszel Barabás Miklós-emlékkiállítással is jelentkezik, a Technocool című tárlat a kilencvenes évek popkultúráját és a technokorszak születését vizsgálja, míg a főváros egyesítésének 150. évfordulójáról a Fortepan és a Deutsche Fonotek gyűjteményeiből rendezett válogatás emlékezik meg.

Új Szépművészeti terek

Mivel tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum épületének átfogó rekonstrukciója, ezért 80 év után ismét együtt látogatható a Román, a Reneszánsz és a Barokk csarnok. És ha ez még nem volna elég, 2023 végén újranyílik egy kisebb kiállítótér a Reneszánsz csarnok fölött, valamint június elején két kiállítással újra megnyílik a múzeum megújult grafikai kiállítótere is.

A papír varázsa című tárlat a múzeum grafikai gyűjteményének történetét idézi fel, a Baselitz X Schiavone című kiállítás pedig az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz munkáit állítja párhuzamba egy 16. századi olasz mester lapjaival.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek