Ugyanolyan anyagokból készül a Notre-Dame új huszártornya, mint az eredeti

Elkezdték a párizsi Notre-Dame tűzvészben leomlott huszártornya talapzatának összeszerelési próbáját Lotaringiában, írja az MTI. "Rövidesen láthatjuk Párizs egén a huszártornyot és a kakasát" – örvendezett a Notre-Dame helyreállítási munkáinak felügyeletével Emmanuel Macron elnök által megbízott Jean-Louis Georgelin tábornok.

Párizsi Notre-DameForrás: Hannah Reding/Unsplash

A talapzat szállítását április 15-ére, a tűzvész negyedik évfordulójára tervezik. A huszártorony, amely a XIX. századihoz hasonlóan 66 méter magas lesz, öt részből áll, ezek egyike a négy támasztékon elhelyezkedő, különleges tölgyfából készült talapzat. Ez önmagában 80 tonnát nyom.

Patrick Jouenne, az ácsok vezetője elmondta, hogy négy hónapja dolgoznak a talapzaton, jelenleg az emelőkkel helyezik egymásra a rendkívüli nagyságú fa alkotóelemeket.

 Miután a kelet-franciaországi Briey-ben befejezik a próba-összeszerelést, lebontják a talapzatot, majd a darabokat Párizsba szállítják, ahol a székesegyház tetején szerelik ismét össze őket.

A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna).

A huszártorony építése azután kezdődik meg, hogy elkészülnek a kereszthajó ívkeresztezését alkotó négy boltív újjáépítésével. A kulturális minisztérium szerint a székesegyházat 2024 végén nyitják meg újra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek