Szaúd-Arábiában nyit múzeumot párizsi Pompidou Központ

A párizsi Pompidou Központ partnerségi szerződést írt alá Szaúd-Arábiával az arab világ művészeit bemutató kortárs művészeti központ létrehozásáról az ország észak-nyugati részén található Al-Ula városban – írja az MTI a világ egyig legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményével rendelkező francia intézmény közleményére hivatkozva.

A híres Elefánt Szikla a szaúdi Al-UláanForrás: spc3mky/Shutterstock

A Pompidou Központ azt is megerősítette, hogy 2025-től Dél-Koreával, Szöullal is hasonló partnerséget tervez, amelynek részleteit a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

A megállapodást a hétvégén írta alá Laurent Le Bon, a Pompidou Központ elnöke és Nora Aldabal, Szaúd-Arábia királyi bizottsága kulturális és művészeti igazgatója a francia kulturális miniszter, Rima Abdul Malak és szaúdi kollégája, Bader bin Abdullah bin Farhán al-Szaúd herceg jelenlétében.

A francia intézmény közleménye szerint 2027-2028-ban nyílhat meg az arab világ művészeinek szentelt nagyszabású múzeum Al-Ulában.

A Pompidou Központ "tudományos és technikai szakértelemmel segíti a személyzet képzését, elsősorban a gyűjtemények megőrzése és kezelése, valamint a közvetítés területén" - írják. A párizsi intézmény "a kulturális programok és az események szervezésének támogatásában" is részt vesz majd.
A francia kulturális tárca megerősítette, hogy a két félnek három hónap áll rendelkezésre az együttműködés pénzügyi részleteinek meghatározására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek